Orădenii, invitaţi să descopere atracţiile sălbatice ale judeţului Reviewed by CD on . Serviciile Carpatic Fun nu sunt recomandate celor care nu iubesc adrenalina. Specializată în turismul de aventură, această firmă îi invită pe bihoreni, şi nu nu Serviciile Carpatic Fun nu sunt recomandate celor care nu iubesc adrenalina. Specializată în turismul de aventură, această firmă îi invită pe bihoreni, şi nu nu Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Orădenii, invitaţi să descopere atracţiile sălbatice ale judeţului

Orădenii, invitaţi să descopere atracţiile sălbatice ale judeţului

Orădenii, invitaţi să descopere atracţiile sălbatice ale judeţului

Serviciile Carpatic Fun nu sunt recomandate celor care nu iubesc adrenalina. Specializată în turismul de aventură, această firmă îi invită pe bihoreni, şi nu numai, să descopere cât de fascinantă poate fi cu adevărat natura.

Doritorii nu vor avea parte însă de simple plimbări agale, ci de incursiuni temerare în peşterile „ascunse” şi în canioane precum Cheile Galbenei ori Someşului Cald, recunoscute pentru frumuseţea lor sălbatică.

Călin Perneş şi-a înfiinţat firma de turism de aventură Carpatic Fun în primăvara anului trecut. Membru al Speo Club Cristal şi îndrăgostit de natură, voia să-i atragă şi pe alţii spre frumuseţile sălbatice ale munţilor Bihorului. Şi nu oricum, ci organizând drumeţii pline de adrenalină.

„Am văzut că în România turismul se limitează la a sta într-o pensiune”. Alternativa? Întoarcerea la natură, zice Călin. Una dintre activităţile oferite de Carpatic Fun e speoturismul, adică explorarea peşterilor neamenajate. „Din acest punct de vedere, Bihorul este un adevărat paradis! Avem numeroase peşteri fascinante, precum Peştera Osoi din Vârciorog, Peştera lui Potriva din Călăţele, prin care intră pârâul Mierea şi care are multe hornuri de escaladat, Peştera Gălăşeni, plină cu stalactite, stalagmite şi cristale de calcit. O altă peşteră specială este Igriţa, din Aştileu, care are numeroase fosile de urs „spelaeus”, descrie Călin.

Evident, tipul de peşteră explorat este ales în funcţie de grupul de turişti. „Dacă e vorba de oameni experimentaţi, putem să mergem şi în peşteri verticale, unde coborâm şi până la 200 de metri adâncime. În schimb, începătorii vor avea parte de un curs de introducere în Tehnica Speologiei Alpine şi îi vom duce în peşteri orizontale, mai uşor de vizitat”, povesteşte iniţiatorul proiectului. Cei care acceptă provocarea vor fi însoţiţi de mai mulţi ghizi, echipamentul fiindu-le asigurat.

Pregătirea amatorilor de aventură se face în zona peşterii Osoi din Vârciorog, unde Carpatic Fun şi-a stabilit „cartierul general”. „Avem instalate trasee de coardă, unde instructorii exersează cu începătorii atât tehnicile de speoturism, cât şi cele de canioning, adică traversarea cheilor, a „tăieturilor” făcute de apă în munţi de-a lungul timpului”, explică Călin Perneş.

Ieşirile Carpatic Fun la canioning se fac în Munţii Apuseni şi în Munţii Pădurea Craiului, mai exact pe Cheile Galbenei, Someşului Cald, Jgheabului, Cheia Rea, dar nu numai. „În aceste locuri natura este minunată tocmai pentru că nu a fost influenţată de om. Spectacolul e magnific!”, spune orădeanul. La canioning, aventurierii – supravegheaţi şi ajutaţi de instructori – poartă costume de neopren, căci acest sport de aventură presupune atât coborârea pe pereţi verticali, cât şi trecerea prin cursuri de apă montane, din amonte spre aval.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus