Retrospectivă: 10 ani de mandat al primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan Reviewed by CD on . Cu ocazia împlinirii a 10 ani de mandat, primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 18 iunie, o conferință de presă în cadrul căreia a mulțumit tuturor colaboratori Cu ocazia împlinirii a 10 ani de mandat, primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 18 iunie, o conferință de presă în cadrul căreia a mulțumit tuturor colaboratori Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Retrospectivă: 10 ani de mandat al primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan

Retrospectivă: 10 ani de mandat al primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan

Retrospectivă: 10 ani de mandat al primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de mandat, primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 18 iunie, o conferință de presă în cadrul căreia a mulțumit tuturor colaboratorilor și a prezentat bilanțul celor mai importante proiecte derulate în deceniul scurs de la alegerea sa, în 2008.

La conferința de presă au mai participat viceprimarul Mircea Mălan și managerul Spitalului Clinic Județean și fost viceprimar, Gheorghe Carp.

„Se cuvine să le mulțumesc în primul rând colegilor din administrația locală și din Primăria Oradea, fără de care lucrurile bune care s-au realizat în oraș în acești ani nu ar fi putut fi terminate, celor care au făcut ca această instituție să fie îndreptată în slujba cetățenilor municipiului Oradea. Asta nu înseamnă că toate lucrurile au fost bune, că toate proiectele au ieșit perfect, dar una peste alta, cu bune și cu rele, cred că astăzi orașul Oradea este într-o stare mai bună decât acum 10 ani de zile, iar direcția în care merge este o direcție care va asigura în anii următori condiții de prosperitate și oportunități pentru orădeni. Mulțumesc cetățenilor municipiului Oradea, pentru că, fără aportul lor, multe lucruri nu ar fi putut fi realizate. Fără munca celor care lucrează în Oradea nu puteam face mare lucru, pentru că orice proiect înseamnă în primul rând resurse financiare. Le mulțumesc tuturor pentru încrederea cu care m-au învestit”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

Totodată, primarul a mulțumit pentru colaborare și sprijin foștilor viceprimari Biro Rozalia, Ovidiu Mureșan și Huszar Istvan.

Cele mai importante domenii dezvoltate în cei 10 ani de mandat

Primarul Ilie Bolojan a făcut o trecere în revistă a celor mai importante domenii pe care Primăria Oradea le-a avut în vedere în acești ani. Un prim domeniu a fost cel legat de dezvoltarea economică. Acum 10 ani, Oradea era cel mai puțin industrializat oraș din partea de vest a României, datorită distrugerii platformei industriale, iar astăzi în Oradea sunt peste 96.000 de locuri de muncă față de 78.000 câte erau în anul 2008, a arătat şeful executivului.

Un alt domeniu avut în vedere de administrația locală a fost cel al infrastructurii, în special cel al infrastructurii rutiere. „Gândiți-vă cum ar fi arătat traficul în Oradea, dacă centura cu patru benzi nu ar fi fost realizată. Podurile care au fost construite în oraș au contribuit de asemenea la fluidizarea circulației și au dus la câștigarea de minute prețioase pentru orădeni”, a spus primarul.

Reabilitarea CET-ului și a sistemului de termoficare a fost un alt proiect important pentru primărie, proiect prin care Oradea a devenit un oraș independent energetic, rezolvându-și totodată problemele legate de poluare. „Îi mulțumesc d-lui Mălan, care a lucrat la aceste proiecte foarte dificile, dar și foarte nepopulare, care au impus întreruperi în alimentarea cu apă”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Edilul a vorbit apoi despre domeniul serviciilor publice, arătând că un oraș nu poate funcționa bine fără servicii publice de calitate, iar în Oradea s-au făcut progrese importante în domeniul salubrizării, dar și în felul în care arată azi piețele, cimitirele.

În domeniul Sănătății, s-au înregistrat de asemenea progrese importante în urma preluării în gestiune a spitalelor de către autoritățile locale. S-au realizat investiții majore în spitale, fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene. „Aici se cuvine să le mulțumesc celor doi miniștri ai Sănătății din Bihor, dl. Cseke Attila și dl. Ritli Ladislau, pentru că atunci când a depins de ei, au făcut investiții importante în spitalele noastre”, a precizat primarul.

În zona educației, în acești 10 ani, pentru prima dată după 1980 s-au construit în Oradea grădinițe, școli, dar și un nou campus.

Totodată, s-a reușit să se redea Centrului Istoric al orașului imaginea de odinioară, printr-un complex de investiții constând în: reabilitări de fațade, crearea de spații pietonale, primarul menţionând alături de aceste reuşite şi unele măsuri nepopulare, cum sunt supraimpozitarea sau impunerea unor orare de funcționare pentru magazinele din centru.

Primarul Ilie Bolojan a vorbit și despre relațiile cu diversele comunități din municipiu: „Primăria Oradea a avut în toți acești 10 ani o atitudine corectă și deschisă față de toate comunitățile orașului Oradea, o atitudine echidistantă, indiferent de confesiunea sau etnia orădenilor. Am avut în toți acești ani pace socială în Oradea, politică pe care o vom urma și în anii următori”.

Procesul descentralizării spitalelor – un succes pentru Oradea

Prezent la conferință, managerul Spitalului Clinic Județean și fost viceprimar, dl. Gheorghe Carp a spus: „Acum 10 ani am avut plăcerea să depun jurământul ca viceprimar alături de primarul Ilie Bolojan. E foarte bine să poți face parte dintr-o administrație care face. Noi am avut curajul să mergem pe drumuri nebătătorite. În 2008, Oradea și Bucureștiul erau declarate orașe-pilot ale descentralizării. Lumea medicală se întreba de ce descentralizarea a reușit în Oradea, iar în alte părți nu. Pentru că în Oradea acest proces a fost gândit în folosul pacienților și al doctorilor. Pentru că fără doctori nu vom avea pacienți mulțumiți niciodată”, a spus doctorul Carp.

În Oradea, prin comasare, din șase spitale au rezultat două: Spitalul Municipal – un spital destinat afecțiunilor cronice și Spitalul Județean – un spital destinat urgențelor. Cele două spitale s-au dezvoltat mult, iar azi avem specialități precum: cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, gastroenterologie intervențională.

Atragerea de fonduri U.E. – cea mai importantă oportunitate exploatată de Primăria Oradea

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre cea mai importantă oportunitate care a fost exploatată de Primăria Oradea, și anume atragerea de fonduri europene, fonduri fără de care nu se puteau realiza toate proiectele care se văd astăzi.

„Cred că primarul Ilie Bolojan a reușit să instituie acele mecanisme care fac ca azi, după 10 ani, orașul nostru să arate ca un oraș care și-a valorificat oportunitățile. Cred că aici se face diferența între Oradea și celelalte orașe. Suntem un oraș care pune în continuare accent pe ideea de a a trage fonduri extrabugetare. În perioada următoare vom avea investiții importante susținute din bani europeni, în practic toate domeniile de dezvoltare ale orașului. Referindu-ne doar la transportul public, vom achiziționa cel puțin 10 tramvaie noi, vom demara lucrările la continuarea liniei de tramvai Calea Aradului – malul Peței – Universitate – Cantemir, apoi vom asfalta mai multe străzi pentru a crea condițiile necesare extinderii transportului public în această zonă”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

Ca o concluzie a conferinței, primarul Ilie Bolojan a precizat că principalele direcții de dezvoltare pe care municipiul Oradea le va urmări în continuare sunt: conectivitatea rutieră și aeriană a orașului, colaborarea cu Universitatea Oradea, adaptarea învățământului orădean la realitățile pieței muncii, digitalizarea/dezvoltarea IT și punerea în valoare a patrimoniului cultural orădean.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus