Proiect de reabilitare a malului stâng al Crișului Repede, în zona centrală
Viceprimarul Mircea Mălan, directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Claudiu Oros și Adriana Brehoiu, proiectant la firma Aquaproiect au prezentat în conferinţa de presă de azi, 28 septembrie, proiectul de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, pe tronsonul dintre podul Sf. Ladislau și pasarela de la Centrul de Calcul Informatica.
Proiectul vine în continuarea amenajărilor și regularizărilor anterioare efectuate în Oradea pe diferite porțiuni ale Crișului Repede, având în vedere și faptul că o parte din lucrările existente au suferit degradări și distrugeri în timp.
Zona menționată mai sus va fi în continuarea zonei pietonale amenajate în avalul podului Dacia, în zona podului Intelectualilor, iar lucrările vor consta în suprabetonări elevație zid existent pe o lungime de 625 metri, grindă din beton, prism din anrocamente, refacerea aleilor pietonale pe coronamentul zidurilor, inclusiv montarea balustradelor noi, refacerea protecției prin înierbare taluze, respectiv realizarea de rampe și scări pentru asigurarea accesului pietonal la zona de promenadă.
Dna Brehoiu a menționat că la realizarea proiectului de reabilitare și amenajare a malului s-a ţinut cont și de reabilitarea podului Sf. Ladislau, de amenajarea zonei centrale a municipiului Oradea precum și de modul de amenajare a zonelor de promenadă în celelalte porţiuni ale malului.
În ceea ce privește contribuția administrației locale la acest proiect, viceprimarul Mălan a subliniat că pentru Primăria Oradea este foarte importantă calitatea amenajării malului, în special în zona centrală a orașului, mai ales pentru componenta arhitecturală, astfel încât primăria se va ocupa de arhitectura și designul proiectului. „Dorim să asigurăm o stare de tihnă și siguranță pentru toți cei care vor merge în această zonă. Pentru a realiza acest obiectiv, pe sub podul Sf. Ladislau se va trece pietonal, iar în zona în care acum există un element de beton se va realiza un trotuar care va avea 2,5 metri lățime și trei trepte de 60 cm lățime fiecare, pe care vor putea să stea toți cei care doresc să se bucure de luciul de apă. Proiectul mai presupune lucrările eventuale de consolidare și restaurare a stâlpilor realizaţi de frații Vago și reabilitarea trotuarului de la pod până la Bancpost. Vor fi două rampe de acces, o rampă va exista în amonte, înainte de podul Sf. Ladislau și unul în apropierea băncii, iar în continuare până la pasarela pietonală se va amenaja întreaga zonă, se va ieși în consolă cu partea de trotuar pe promenadă, se va anula trotuarul din partea de sus, se va reface acel taluz înierbat și se va menține vegetația. Dorim ca la final să avem un mal al Crișului Repede amenajat în mod corespunzător”, a explicat viceprimarul Mircea Mălan.
Valoarea estimativă a proiectului este de aproximativ 25 milioane lei, din care 18 milioane este contribuția ABA Crișuri, celelalte 7 milioane fiind contribuția Primăriei Oradea.
Legat de acest proiect, care se realizează prin colaborarea dintre ABA Crișuri și Primăria Oradea, dl. Claudiu Oros a menționat că reabilitarea și amenajarea malului Crișului Repede reprezintă o bună practică a colaborării dintre cele două instituții, deoarece în ultimii ani au derulat mai multe proiecte, iar din punctul de vedere al ABA Crișuri este foarte importantă în primul rând funcționalitatea acestei lucrări hidrotehnice, aspectul ecologic precum și aspectul arhitectual și încadrarea acestei lucrări în peisajul arhitectural al centrului orașului.
Propunerea de proiect va fi discutată în comisia de Urbanism, iar Primăria Oradea așteaptă propuneri din partea cetățenilor legat de acest proiect. După realizarea expertizelor necesare, lucrările ar urma să înceapă anul viitor şi vor dura maximum un an.