Oradea pierde 9,25 milioane euro în urma măsurilor fiscale guvernamentale Reviewed by CD on . Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 8 noiembrie, o conferință de presă privind efectele măsurilor fiscale, respectiv a reducerii impozitului pe venit de la 16 Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 8 noiembrie, o conferință de presă privind efectele măsurilor fiscale, respectiv a reducerii impozitului pe venit de la 16 Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Oradea pierde 9,25 milioane euro în urma măsurilor fiscale guvernamentale

Oradea pierde 9,25 milioane euro în urma măsurilor fiscale guvernamentale

Oradea pierde 9,25 milioane euro în urma măsurilor fiscale guvernamentale

Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 8 noiembrie, o conferință de presă privind efectele măsurilor fiscale, respectiv a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, aceasta fiind o măsură pe care Guvernul României dorește să o pună în aplicare începând de anul viitor.

Măsura reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% va afecta grav bugetele autorităților locale, cele mai mari pierderi urmând să se înregistreze la nivelul municipiilor reședință de județ, în cazul cărora cota defalcată din acest impozit reprezintă cel puțin 40% din veniturile proprii la bugetul local.

„Având în vedere că această cotă de impozit se împarte 2/3 la autoritățile locale și doar ce rămâne la bugetul de stat, diminuarea ponderii acestui impozit afectează grav veniturile la bugetele locale. Ne-am fi așteptat ca această scădere de impozit să se ducă undeva, fie către angajați, fie către angajatori. Însă, acest lucru nu se întâmplă, pentru că făcând o analiză a modului în care salariile brute așezate după noua formulă ar influența salariile nete, constatăm că influența este nesemnificativă și practiv Guvernul reașează aceste contribuții între salariul brut și salariul net, luând banii de la autoritățile locale și mutându-i la București. Aceasta este practic marea revoluție fiscală!”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

Modul în care măsura reducerii impozitului pe venit influențează bugetele locale

Potrivit legii actuale, repartizarea impozitului pe venit se face astfel: 41,75% merg la bugetul municipiului/orașului sau comunei unde angajatul are locul de muncă; 11,25% merg la bugetul Consiliului Județean, 18,5% la bugetul de echilibrare în interiorul județului și 28,5% la bugetul de stat.

Primarul Ilie Bolojan a explicat calculul făcut după datele pe care Ministerul de Finanțe le are publicate în anul 2016. Prin urmare, s-a constat că statul român a încasat în anul 2016, din acest impozit pe venit, suma 27,8 miliarde lei, din care 18,3 miliarde au fost distribuite la autoritățile locale, iar diferența a mers către bugetul de stat, la o cotă de constituire a acestui impozit de 16%.

S-a făcut o simulare și pentru a vedea ce se întâmplă în condițiile noi, adică în condițiile aplicării unei cote de 10% pentru constituirea impozitului. Astfel, a rezultat că s-ar colecta 17,4 miliarde lei, din care 11,4 miliarde s-ar repartiza la bugetele locale și 6 miliarde la bugetul de stat.

„Prin urmare, efectul acestor măsuri este că autoritățile vor lua mai puțin cu diferența dintre situația de astăzi și ceea ce va urma, adică vom pierde diferența de aprox 4,1 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproape 1 miliard de euro. Aceștia sunt banii care vor fi confiscați de la autoritățile locale și mutați prin alte contribuții la bugetul de stat. Vor fi foarte afectate principalele orașe din România, unde sunt cei mai mari angajatori, pentru că peste 60% din locurile de muncă din România sunt în municipiile reședință de județ, care sunt locomotive ale economiei naționale. Ceea ce se întâmplă în marile orașe, dezvoltarea acestora, nu e meritul Guvernului! Aceste orașe sunt cele care au nevoie mare de investiții, pentru ca la rândul lor agenții economici să genereze dezvoltare și cât mai multe locuri de muncă. Această confiscare a banilor autorităților locale va fi cea mai dură lovitură dată administrației locale din România din ultimii zece ani, de când eu sunt activ în administrație”, a explicat situația primarul Ilie Bolojan.

Cum va fi afectat concret bugetul local al municipiului Oradea?

În ceea ce privește sumele încasate de-a lungul timpului de orașul Oradea din impozitul pe venit, rezultă că din anul 2011, de la cei 24 milioane de euro încasați anual se ajunge în acest an la 39 milioane de euro încasați. Această creștere se explică prin dezvoltarea parcurilor industriale în Oradea și umplerea acestora, fapt care a făcut să crească cu câteva mii numărul angajaților din Oradea, prin dezvoltarea celorlalte companii, prin creșterea salariilor din România, toate acestea făcând ca orașul Oradea să aibă o creștere medie de 9%.

Astfel, această categorie de impozit, și anume impozitul pe venit, a devenit cea mai importantă pentru bugetul local, ajungând la 54% în acest an. Deci, jumătate din veniturile orașului Oradea provin din acest impozit.

Primarul Ilie Bolojan a explicat cum va fi afectat concret bugetul orașului Oradea: „Din păcate, având în vedere însă că baza și cota de impozitare vor scădea foarte mult, bugetul orașului nu va mai încasa 43 milioane de euro. Aplicându-se noua formulă, anul viitor vom încasa doar 25 milioane de euro. Aplicând o creștere economică de 10%, anul viitor am putea încasa 27,5 milioane euro, prin urmare vom fi în situația de a înregistra un deficit de 15,5 milioane euro, o sumă foarte mare, care reprezintă un procent de 60-70% din bugetul nostru de investiții. După reacțiile primarilor din România, Guvernul s-a gândit să vină cu un substitut, adică să vină cu o compensare, crescând cota care revine direct autorităților locale de la 41,75% la 43%, majorare total nesemnificativă, pentru că se aplică la o bază mult mai mică. Guvernul introduce o formulă de compensare, care spune că în cazul în care se vor realiza venituri mai mici, ceea ce este 100% cert, se vor compensa aceste deficite, dar scăzând din acestă compensare suma pe care primăriile o aveau în cont la finalul anului 2016. Primăria Oradea avea la finalul anului 2016 10,5 milioane de euro în cont. Acestea erau economiile orașului Oradea. Deci, nu ni se vor compensa, conform propunerii Guvernului, decât jumătate din acești bani. Adunând cât am încasa anul viitor peste nivelul din acest an cu valoarea care nu se va compensa, rezultă că anul viitor vom pierde 9,25 milioane de euro.”

Pentru ca cetățenii să își facă o imagine, primarul Ilie Bolojan a exemplificat ce pot reprezenta acești 9,25 milioane euro, pe îi va pierde orașul Oradea: un pod peste Crișul Repede și un pasaj de 4 benzi peste șoseaua de centură; un campus școlar nou, cum este cel construit pentru Colegiul Partenie Cosma; un spital nou, cum este Centrul Oncologic din Rogerius; reabilitarea a două piețe, cum este Piața Unirii sau modernizarea a 20 de străzi de pe deal.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus