„Green Jobs” a ajuns la Oradea Reviewed by CD on . Oradea s-a înscris pe harta regiunilor preocupate de problema locurilor de muncă "prietene" cu mediul. Proiectul implementat de AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Ocupare Oradea s-a înscris pe harta regiunilor preocupate de problema locurilor de muncă "prietene" cu mediul. Proiectul implementat de AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Ocupare Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»„Green Jobs” a ajuns la Oradea

„Green Jobs” a ajuns la Oradea

„Green Jobs” a ajuns la Oradea

Oradea s-a înscris pe harta regiunilor preocupate de problema locurilor de muncă „prietene” cu mediul. Proiectul implementat de AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Ocuparea ForÅ£elor de Muncă (ANOFM) vizează crearea unui sistem de analiză ÅŸi monitorizare a locurilor de muncă verzi din România.

Timp de două zile la Oradea se desfăşoară un seminar regional care promovează proiectul Green Jobs. AÅŸa cum a explicat directorul adjunct al ANOFM ÅŸi manager al proiectului, Petru Blănariu, evenimentul este al 8-lea seminar regional din cele 12 programate la nivel naÅ£ional. „Ideea Green Jobs a venit în urma Strategiei europene 2020, care presupune o creÅŸtere durabilă a economiei prin eficientizarea resurselor ÅŸi edzvoltarea de noi procese ÅŸi tehnologii”, a spus Blănariu. Printre altele, această strategie presupune reducerea emisiilor de gaze cu 20 de procente ÅŸi creÅŸterea procentului de resurse regenerabile în ramurile economice. „ANOFM are rolul de a anticipa nevoile din piaÅ£a muncii, de a da dovadă de flexibilitate ÅŸi de a găsi mijloace prin care să răspundă nevoilor angajatorilor. Iar economia verde are potenÅ£ial ridicat pentru a asigura locuri de muncă în viitor, mai ales că ne-am luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană că vom ajunge la un grad de ocupare de 70%”, a mai explicat managerul de proiect.

Concret, economia verde presupune un ansamblu de activităţi care nu produc poluare, deşeuri sau care au capacitatea de a prelucra deşeurile pentru a le reintroduce în circuitul natural. Locurile de muncă verzi se pot regăsi în domenii ca agricultura, producţia manufacturieră, cercetarea sau domeniul administrativ. În categorie intră şi locurile de muncă ce contribuie la conservarea sau refacerea mediului înconjurător prin reducerea consumului de energie, dar şi industriile furnizoare. Chiar şi pentru noile industrii, precum energia solară şi eoliană, se pot utilize alte lanţuri de aprovizionare decât cele tradiţionale, ţinând cont de faptul că, spre exemplu, pentru turnul unei turbine eoliene se utillizează mari cantităţi de oţel. Pe termen lung, vor dispărea locuri de muncă, se vor adapta condiţiile de lucru, cerându-se noi competenţe sau vor apărea joburi noi. Obiectivul proiectului, aşa cum şi l-a propus ANOFM, este crearea unui sistem de identificare şi înregistrare a locurilor de muncă verzi din ţară, identificarea celor mai bune practice la nivel eşi stimularea înfiinţării a astfel de joburi în România. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, Axa 4, domeniul 4.1, şi are o valoare de aproape trei milioane de euro.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus