Deputatul Ioan Roman sare în sprijinul fermierilor
Deputatul Ioan Sorin Roman îi cere ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, să clarifice situaţia fermierilor care, deşi aveau datorii la bugetul de stat ori local, au beneficiat de Plata Naţională Directă Complementară (PNDC) pentru sectorul zootehnie.
Pentru a beneficia de fonduri, fermierii au depus cererea de solicitare a primei pe exploataţie la centrul local sau judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, unde are înregistrată exploataţia, în perioada 1 octombrie – 30 octombrie 2010. Această cerere a fost însoţită şi de o declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului că nu are datorii la bugetul de stat ori local.
Potrivit Deciziei nr.23/23.05.2011 a Camerei de Conturi Bihor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor a trebuit să verifice îndeplinirea condiţiei de eligibilitate a producătorilor agricoli privind lipsa datoriilor restante la bugetul de stat şi local, precum şi să recupereze prejudiciul.
„Existenţa datoriilor ar fi încălcat condiţia de eligibilitate prevăzută de art.2 din OMADR nr.215/2010 şi ar fi obligat fermierii să restituie sprijinul financiar încasat necuvenit. Potrivit legislaţiei în vigoare, sumele necuvenite se recuperează cu aplicarea unor dobânzi şi penalităţi, iar persoanele care au încasat aceste fonduri nu mai beneficiază de sprijin financiar o perioadă de trei ani”, spune deputatul de Bihor.
În urma verificărilor efectuate de APIA Centrul Judeţean Bihor, au fost identificaţi 271 de fermieri cu datorii la bugetul de stat sau cel local, de la care trebuie recuperată suma de 1.276.330 lei, bani acordaţi necuvenit cu titlu de PNDC zootehnie în anul 2010, respectiv suma de 1.456.902 lei, de care au beneficiat fermierii în anul 2011. La aceste sume se adaugă sumele încasate în baza cererilor depuse în anii 2012 şi 2013. Pentru fermierii amintiţi mai sus, APIA Centrul Judeţean Bihor a sesizat organele de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.
Anul trecut însă, pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost postat proiectul de Lege privind unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, în care se precizează că fondurile nu se mai recuperează deoarece Comisia Europeană a transmis, prin scrisoarea din 18.03.2013, că toate autorităţile dintr-un stat membru trebuie să conlucreze pentru aplicarea corectă a legislaţiei comunitare, interesul Comisiei fiind acela de a se asigura că aceste plăţi nu sunt recuperate şi că beneficiarii sunt repuşi în drepturi. În Expunerea de Motive a proiectului de lege se menţionează că nerezolvarea acestor sesizări ale producătorilor agricoli poate duce la iniţierea procedurii de infringement împotriva României.
„Având în vedere deciziile Curţii de Conturi, care obligă agenţiile de plăţi şi intervenţie pentru agricultură să recupereze în termenele stabilite banii acordaţi necuvenit fermierilor, îi solicit domnului ministru Daniel Constantin fie să promoveze o ordonanţe de urgenţă care să producă efecte imediat, astfel încât fermierii cu datorii la bugetul de stat şi local să nu mai fie acţionaţi în instanţă pentru recuperarea fondurilor, fie să facă demersurile necesare pentru ca proiectul de lege iniţiat de domnia sa să fie adoptat în regim de urgenţă în Parlamentul României”, a declarat deputatul Ioan Sorin Roman.