Sinagoga Neologă din Centru va fi redată circuitului turistic Reviewed by CD on . Lucrările de restaurare a Sinagogii Neologe din Oradea în cadrul proiectului european "Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţ Lucrările de restaurare a Sinagogii Neologe din Oradea în cadrul proiectului european "Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţ Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Sinagoga Neologă din Centru va fi redată circuitului turistic

Sinagoga Neologă din Centru va fi redată circuitului turistic

Sinagoga Neologă din Centru va fi redată circuitului turistic

Lucrările de restaurare a Sinagogii Neologe din Oradea în cadrul proiectului european „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea – Debrecen” sunt în grafic, fiind executate până în prezent lucrări de reparaţii şi consolidare a clădirii.

Proiectul de reabilitare este finanţat prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria 2007 – 2013, Axa prioritară 2: Întărirea coeziunii sociale şi economice a zonei de frontieră, Domeniul major de intervenţie: 2.1. Sprijinirea cooperării transfrontaliere în domeniul afacerilor, Acţiunea 2.1.3. Dezvoltarea turismului.

Valoarea totală a proiectului este de 1.892.150 euro, din care 1.565.852 euro revin Municipiului Oradea (pentru reabilitarea Sinagogii Zion), iar 375.835 euro revin Comunităţii Evreilor din Debrecen, partenerul municipiului în cadrul proiectului. Lucrările în cadrul sinagogii constau în lucrări de restaurare, consolidare, conservare şi reconversie funcţională.

În urma licitaţiei organizate anul trecut, Sinagoga Neologă este reabilitată de către firma Abed Nego SRL. Predarea amplasamentului a avut loc la finalul anului trecut, până acum realizându-se reparaţii şi consolidări şi au fost procurate utilajele şi echipamentele tehnologice în valoare de 162.113,48 lei cu TVA, adică 3,5 % din totalul contractat.

Sinagoga Neologă este a treia din Oradea din punct de vedere al vechimii. Construcţia acesteia a început în anul 1877, lucrările fiind finalizate în septembrie 1878. Sinagoga Neologă Zion este o replică a celei din Nurnberg, având dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiunile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mor din Kosice, fiind inspirate din arta maură.

Sinagoga Neologă Zion figurează în Lista Monumentelor Istorice publicată în anul 2004, iar după finalizarea lucrărilor, va intra în circuitul turistic naţional şi internaţional şi va deveni o sală multifuncţională care să găzduiască expoziţii, evenimente, lansări de carte şi chiar concerte.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus