Oradea: Paşi importanţi spre un oraş fără cabluri aeriene Reviewed by CD on . Una dintre priorităţile administraţiei locale în ultimii ani a fost coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii electrice şi electronice de pe clădiri şi s Una dintre priorităţile administraţiei locale în ultimii ani a fost coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii electrice şi electronice de pe clădiri şi s Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Oradea: Paşi importanţi spre un oraş fără cabluri aeriene

Oradea: Paşi importanţi spre un oraş fără cabluri aeriene

Oradea: Paşi importanţi spre un oraş fără cabluri aeriene

Una dintre priorităţile administraţiei locale în ultimii ani a fost coborârea în subteran a reţelelor de comunicaţii electrice şi electronice de pe clădiri şi stâlpi. Directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea, dl. Eduard Florea a susţinut o conferinţă de presă cu privire la stadiul realizării canalizaţiei tehnice în Oradea, lucrare începută în urmă cu doi ani, care are ca scop îmbunătăţirea aspectului oraşului.

La conferinţa de presă a luat parte şi Ioan Dumea, directorul regional al companiei RDS&RCS.

Primăria Oradea a concesionat pentru o perioadă de 40 de ani către RDS&RCS, 100.000 mp de teren pentru realizarea canalizației subterane de comunicații electronice, cu obligaţia companiei de a construi până la 200 km canalizație tehnică în oraș. Contractul a fost semnat în anul 2014.

„Aspectul estetic al localităţilor este foarte important. Pe toţi ne deranjează cablurile aeriene, chiar dacă nu concepem viaţa în lipsa serviciilor de internet, TV, telefonie. Deceniul televiziunii digitale, urmat de expansiunea internetului, a telefoniei mobile şi în prezent a WI-FI, au remodelat aspectul localităţilor. Obiectivul oraşului Oradea pentru 2025 este schimbarea stâlpilor de beton cu stâlpi ornamentali adecvaţi clădirilor din Centrul istoric, respectiv pe arterele principale, dar şi îngroparea cablurilor aeriene”, a precizat directorul economic Eduard Florea în deschiderea conferinţei.

Până în prezent, RDS&RCS a realizat 154,2 kilometri de reţea subterană, mai rămânând unele lucrări mai mici de executat în zona centrală, pe străzile V. Alecsandri şi M. Eminescu. Investiţia a fost de peste 37 de milioane de lei, cu o redevenţă anuală către municipalitate de 267.000 lei.

Luna septembrie 2016 este una importantă deoarece acum s-a finalizat inventarul reţelelor existente, s-au finalizat lucrările la canalizaţia tehnică subterană şi totodată s-a transmis către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) documentaţia de avizare a condiţiilor financiare şi tehnice de acces în canalizaţia publică. De asemenea, au fost publicate pe site-ul Primăriei Oradea contractele de acces şi capacităţile subterane disponibile.

Urmează ca în perioada următoare să se urmărească respectarea cu stricteţe a regulilor privind autorizarea lucrărilor noi de extindere şi modernizare, activarea clauzei suspensive pentru reţelele aeriene amplasate pe stâlpii Primăriei şi notificarea operatorilor de reţele privind capacităţile publice sau private disponibile în subteran.

Directorul RDS&RCS Ioan Dumea a vorbit de lucrările care s-au executat în oraş pentru construirea canalizaţiei tehnice: „Sursa de finanţare a fost asigurată de către firma RDS&RCS. Primăria Oradea nu a cheltuit cu acest proiect. Pentru cei doi ani de lucrări în care s-a produs şi deranj, ne cerem scuze cetăţenilor oraşului. Ne-am concentrat cu lucrările pe Cartierul Rogerius, unde populaţia este mai densă. Momentan, nu s-a trecut la îngroparea cablurilor aeriene. Ca şi o compensare morală pentru deranjul produs locuitorilor prin aceste săpături, am amenajat pe cheltuiala noastră Parcul Xenopol, pista de alergare, terenurile de tenis şi parcarea de la Baza de tenis de lângă Sala Sporturilor, dar şi sala de forţă”.

În ceea ce priveşte inventarul infrastructurii şi a reţelelor din Oradea, în acest moment există 345,6 km de reţele aeriene şi 201,5 km reţele subterane vechi, plus cei 154,2 km noi de canalizaţie, realizaţi de RDS&RCS.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus