O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea

Primăria Oradea a primit astăzi vizita de studiu al unei delegații a reprezentanților primăriilor municipiilor Cahul și Ungheni, precum și a comunităților rurale din zona adiacentă din Republica Moldova.
Vizita în România, în municipiile Oradea, Satu Mare și Zalău, se derulează în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.
La întâlnirea de azi, din partea administrației locale au participat city-managerul Mihai Jurca, directorul general al Asociației Zona Metropolitană Oradea (ZMO) Letiția Moțoc, directorul executiv adjunct al Direcției de Implementare Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Ovidiu Guler și consilierul primarului, Călin Corpaș.
În cadrul evenimentului, reprezentanții Primăriei Oradea au prezentat strategia de dezvoltare a municipiului Oradea, experiențele pe care le-au acumulat în decursul anilor precum și proiectele în derulare sau în pregătire.
La începutul prezentării, Mihai Jurca a subliniat oportunitatea vizitei în Oradea și a felicitat vizitatorii pentru munca pe care o depun pentru comunitate în Republica Moldova.
De asemenea, Mihai Jurca a prezentat investițiile majore în Oradea, începând cu anul 2008 până în prezent.
„Cel mai important lucru a fost să înÈ›elegem misiunea noastră ca primărie. Primele lucruri pe care administraÈ›ia locală le-a făcut a fost să atace probleme de bază ale oraÈ™ului, precum sistemul centralizat de încălzire sau extinderea centurii oraÈ™ului la patru benzi – o serie de lucrări care È›in de primă necesitate. Era nevoie de o reformă administrativă, în acest sens s-a realizat centrul de relaÈ›ii cu publicul, creându-se o zonă în primărie unde au fost strânse la un loc toate serviciile mai importante din instituÈ›ie. ÃŽncepând din 2008 s-a pus accent pe crearea condiÈ›iilor pentru firmele din Oradea, s-au creat parcurile industriale, iar după aceste investiÈ›ii majore am început lucrările de reabilitare necesare pentru recuperarea patrimoniului.”
Conform spuselor city-managerului, în cea de-a doua etapă au fost consolidate elementele etapei anterioare, au fost continuate procesele de reabilitări, s-a pus accent pe descongestionarea traficului prin realizarea de pasaje, au fost create elemente de atractivitate noi în oraș (aquapark nou, obiective turistice precum Casa Darvas sau muzee), au fost realizate parcările supraetajate în zonele aglomerate ale orașului.
„Orice dezvoltare are nevoie de timp pentru a deveni ireversibilă, iar noi am creat condiÈ›ii pentru dezvoltare. Evident, în Oradea mai avem multe lucruri de rezolvat È™i trebuie să fim atenÈ›i la detalii, trebuie să ne concentrăm acum pe calitatea vieÈ›ii din municipiu. Etapa în care suntem acum creează posibilitatea de lucruri mari. Trebuie să trecem pe un alt nivel de dezvoltare È™i investiÈ›ii. Toate investiÈ›iile È™i eforturile din anii anteriori au fost pentru beneficiul oraÈ™ului, iar dezvoltarea Oradiei ajută È™i celelalte localități din Bihor”, a conchis Mihai Jurca.
La rândul ei, Letiția Moțoc a prezentat detalii legate de cooperarea metropolitană, structura asociației ZMO, precum și prezentarea generală a acesteia. Directorul a evidențiat cele mai importante proiecte implementate în zona metropolitană, precum și strategii de dezvoltare la nivelul acesteia. Un alt aspect important prezentat de Letiția Moțoc se referă la eligibilitatea asociațiilor metropolitane pentru obținerea finanțărilor nerambursabile.
LetiÈ›ia MoÈ›oc a subliniat faptul că „ZMO a fost creată în anul 2005, a început cu mici proiecte pentru a-È™i consolida poziÈ›ia în cadrul membrilor, iar acum este unul dintre cei mai importanÈ›i piloni ai administraÈ›iei locale È™i judeÈ›ene”.
Discuțiile au continuat cu prezentarea DMPFI, directorul adjunct al acesteia prezentând cele mai importante proiecte implementate prin această direcție, precum și impactul banilor europeni asupra dezvoltării orașului.
Printre cele mai importante proiecte realizate, Ovidiu Guler a exemplificat realizarea CET-ului, aquapark-ul, parcurile industriale, centrele Dignitas și Candeo, reabilitarea Pieței Unirii și a Pieței Ferdinand, reabilitarea spitalelor, a incubatorului de afaceri, proiectul Nufărul I Geotermal, reabilitarea rețelelor de termoficare, achiziția de tramvaie și autobuze noi etc.
„Suntem interesaÈ›i să atragem orice tip de fonduri care să ne ajute să continuăm dezvoltarea oraÈ™ului nostru. Am reuÈ™it în ultimii zece ani să obÈ›inem finanțări europene în valoare de 650 de milioane de euro, care se regăsesc în proiecte de infrastructură, termoficare, sistem medical, spaÈ›ii verzi, proiecte de reabilitare etc.”, a menÈ›ionat Ovidiu Guler.
De asemenea, reprezentanții OTL și ADI Transergio, Libor László și Sebastian Marcu, respectiv Mihaela Ciuclea, expert în cadrul Companiei de Apă Oradea, le-au prezentat oaspeților din Basarabia planurile metropolitane privind dezvoltarea transportului public, respectiv cele privind modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare.
Tot în cursul zilei de astăzi, delegaÈ›ia a avut deplasări pe teren în municipiul Oradea, o vizită pe È™antierul drumului de legătură Oradea – A3, având cuprins în program È™i un tur privind obiectivele turistice din oraÈ™.