Expoziția „Rezistență și represiune în Bihor” la Oradea, în Joia Mare Reviewed by CD on . Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, și directorul general, Alin Mur Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, și directorul general, Alin Mur Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Expoziția „Rezistență și represiune în Bihor” la Oradea, în Joia Mare

Expoziția „Rezistență și represiune în Bihor” la Oradea, în Joia Mare

Expoziția „Rezistență și represiune în Bihor” la Oradea, în Joia Mare

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, și directorul general, Alin Mureșan, vor participa joi, 13 aprilie, la vernisarea expoziției memoriale „Rezistență și represiune în Bihor”, din subsolul K al Cetății Oradea. La evenimentul care va începe la ora 13.00, în sala de conferinţe din Corp E, etaj I, Cetatea Oradea, vor mai participa primarul Oradiei, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, președintele AFDPR Bihor, Lucian Silaghi, autorul conceptului expoziției, arh. Maria Tîlvescu și vicepreședintele Asociației „Cei 40 de mucenici”, Cristina Pușcaș.

Proiectul de amenajare memorială a subsolului K din Cetatea Oradea, care face parte din Muzeul Cetății și Orașului Oradea, a demarat în 2015 prin colaborarea dintre Primăria Oradea, IICCMER și Asociația „Cei 40 de mucenici”. Amenajarea parțială a spațiului a trezit interesul autorităților județene și comunității locale, astfel că pe parcursul anului următor și la începutul lui 2017 s-a reușit dezvoltarea și extinderea proiectului în toate camerele subsolului prin sprijinul suplimentar al Consiliului Județean Bihor și al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

Expoziția memorială își propune să ilustreze pentru publicul larg câteva tematici: contextul național și internațional după cel de al doilea război mondial și noua geopolitică, luarea violentă a puterii de către comuniști și în România, rezistența și represiunea din Bihor, detenția feminină, preoții încarcerați, lagărul care a funcționat în cetatea Oradea, rolul Securității și al penitenciarului orădean, organizațiile anticomuniste din Bihor. Vizitatorul este ghidat prin iluminarea, pe rând, a câte unei singure celule. Astfel, lumina devine ea însăși un „exponat”, o experiență, în jurul ei toate celelalte elemente materiale rămânând în semi-obscur, depersonalizându-se, unicele suprafețe vizibile fiind cele pe care regăsim numele victimelor perforate în prisme de oțel. Metalul sugerează rigiditatea regimului și îngrădirile la care era supusă persoana umană. Expoziția va putea fi vizitată în orele de program ale Muzeului Cetății și Orașului Oradea, de marți până duminică, între 9.00 și 17.00.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus