Exerciţiu ISU de cooperare cu mijloace și forțe în teren, desfășurat în Oradea Reviewed by CD on . În cursul zilei de joi, 13 aprilie a.c., începând cu ora 11.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat În cursul zilei de joi, 13 aprilie a.c., începând cu ora 11.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Exerciţiu ISU de cooperare cu mijloace și forțe în teren, desfășurat în Oradea

Exerciţiu ISU de cooperare cu mijloace și forțe în teren, desfășurat în Oradea

Exerciţiu ISU de cooperare cu mijloace și forțe în teren, desfășurat în Oradea

În cursul zilei de joi, 13 aprilie a.c., începând cu ora 11.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, ce a vizat verificarea concepţiei de intervenţie în ipoteza producerii unei situaţii de urgenţă generate de un accident chimic, urmat de incendiu, la o societate comercială din Oradea care desfășoară activităţi de producţie a componentelor turnate din aluminiu, prelucrări mecanice, galvanizare, depozitare etc..

Scenariul exerciţiului a abordat două situaţii tactice cu grade complexe de dificultate:

În prima situaţie, în secţia de galvanizare, pe timpul procesului tehnologic, din cauza neatenţiei personalului de pe locul de muncă, la manipularea a două cuve cu conţinut de cianură şi soluţie de acid sulfuric, acestea s-au răsturnat, deversându-se pe podea aproximativ 20 de litri de soluţie. Din reacţia celor două substanţe a rezultat emisia la nivelul halei de producţie a unor compuşi toxici. În urma accidentului au fost afectate șapte persoane de pe locul de muncă, acestea suferind intoxicaţii acute şi arsuri la nivelul membrele superioare.

Cea de-a doua situaţie tactică a implicat producerea unui incendiu în hala turnătorie, la un cuptor de topit aluminiu, care s-a propagat la acoperişul clădirii prin tubulatura instalaţiei de exhaustare. Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de circa 50 metri pătraţi, existând riscul extinderii acestuia la depozitul de materii prime. În urma incendiului, patru persoane care desfăşurau activităţi în depozitul de materiale au suferit intoxicaţii cu fum, ulterior intrând în stare de inconştienţă.

Potrivit planului activităţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a fost alertat la ora 11.30, prin sistemul unic 112.

La locul intervenţiei s-au deplasat grupa operativă a inspectoratului și forţele şi mijloacele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea, care, ajunse la locul evenimentului, au procedat la organizarea operativă a intervenţiei pe sectoare, operaţiunile de căutare şi salvare a persoanelor rănite, desfăşurându-se simultan cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului. Totodată, ajuns la faţa locului, echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) a executat cercetarea la fața locului și evacuarea victimelor contaminate, delimitarea zonei contaminate, obturarea scurgerii din cuvele deteriorate, efectuând de asemenea, decontaminarea persoanelor.

Pentru gestionarea evenimentului au fost mobilizate nouă echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, o autospecială CBRN, o autospecială de transport personal şi victime multiple, o autospecială de descarcerare cu punctul medical avansat, o ambulanță SMURD tip B2 şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea cu o ambulanță tip C.

În cadrul acestei activităţi au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, cât şi forţe şi mijloace ale instituţiilor prevăzute în planul exercițiului: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor, Direcţia pentru Sănătate Publică Bihor, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor; Primăria Municipiului Oradea și celula de urgenţă de la societatea comercială în cauză.

Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu complex, coordonat de prim – adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”, colonel Nemeș Alin, au vizat:

• Verificarea fluxului – informaţional decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstituţionale;

• Verificarea viabilităţii documentelor de conducere, a procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate, precum şi testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie;

• Verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor și a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia;

• Verificarea concepţiei de organizare a acţiunilor de evacuare a populaţiei, stingere a incendiului și de evacuare a persoanelor surprinse în mediu ostil;

• Verificarea modului de asigurare a activităţii de informare publică.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus