Electrocentrale Oradea amendată cu 33 milioane euro Reviewed by CD on . O amendă de 33 milioane euro a fost aplicată anul trecut, de către Comisia Europeană, societăţii Electrocentrale Oradea, fără ca acest „detaliu" să fi fost comu O amendă de 33 milioane euro a fost aplicată anul trecut, de către Comisia Europeană, societăţii Electrocentrale Oradea, fără ca acest „detaliu" să fi fost comu Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Electrocentrale Oradea amendată cu 33 milioane euro

Electrocentrale Oradea amendată cu 33 milioane euro

Electrocentrale Oradea amendată cu 33 milioane euro

O amendă de 33 milioane euro a fost aplicată anul trecut, de către Comisia Europeană, societăţii Electrocentrale Oradea, fără ca acest „detaliu” să fi fost comunicat orădenilor de conducerea societăţii, a municipalităţii ori a Ministerului Mediului. Până azi, când anunţul a fost făcut de noul ministru, Korodi Attila, instalat în funcţie cu două săptămâni în urmă, şi aflat în vizită de o zi la Oradea.

Chiar Korodi a deschis subiectul pe ocolite, declarând că speră ca „în anii viitori să existe o revigorare a termiei”, adică a proiectelor pentru modernizarea sistemelor de termoficare a marilor oraşe din România, care au, toate, „o situaţie foarte proastă” din acest punct de vedere, din cauza lipsei resurselor financiare necesare pentru înlocuirea sistemelor îmbătrânite.

Ministrul a afirmat că Oradea este unul dintre cele şapte oraşe din ţară care au proiecte în acest sens (în valoare de 77,7 milioane euro, prin care municipalitatea va achiziţiona o nouă centrală, pe gaz), dar Oradea are şi o problemă specială, „de care m-am lovit când am ajuns la Minister”.

„Este o situaţie atipică, legată de schema certificatelor verzi. În 2012 Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate (n.r. – poluând peste normele alocate), trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (…) A fost penalizată cu 33 milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată”, a spus ministrul mediului, Korodi Attila.

Acesta a afirmat că „din acel moment s-a dus o corespondenţă vastă”, între Ministerul Mediului din România şi Comisia Europeană”, pentru „ştergerea amenzii”, „dar Comisia ne-a dat de fiecare dată răspuns că nu poate să facă excepţii, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, şi în România s-a mai întâmplat, şi atunci decizia (n.r. – de penalizare) trebuie implementată”.

„Problema este că trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat”, a mai spus Korodi, afirmând că „două treimi din certificatele verzi cumpărate în 2012 de Electrocentrale au fost încărcate, dar o treime nu a fost încărcată”.

Ministrul a afirmat că, din câte ştie, Electrocentrale a încercat să introducă tranzacţiile de certificate verzi în baza de date, dar „sistemul european a fost blocat la o anumită oră în data de 25 aprilie 2012″ şi că nu ştie cine este responsabil şi, deci, cine ar putea suporta paguba de 33 milioane euro – Electrocentrale sau societatea de brokeraj cu care aceasta a colaborat. „Electrocentrale avea obligaţia de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de borkeraj, şi nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului”, a spus Korodi.

Întrebat de jurnalişti dacă suma trebuie achitată imediat, ministrul a spus că Electrocentrale are posibilitatea să acţioneze în judecată Ministerul, cel care îi va notifica penalitatea, şi că speră ca societatea orădeană să câştige în instanţă, deoarece în caz contrar vor avea de suferit „locuitorii oraşului”. „Au mai fost procese de acest fel, unii au câştigat, alţii nu”, a precizat ministrul.

De asemenea, întrebat dacă sancţiunea aplicată de Comisia Europeană va influenţa negativ proiectul Primăriei, deja aprobat şi finanţat cu 77,7 milioane euro din fonduri UE, pentru modernizarea sistemului de termoficare a oraşului prin înlocuirea actualului CET cu o nouă centrală, pe gaz, ministrul a afirmat că nu vede nicio legătură între cele două chestiuni. „Deocamdată, nu am făcut o evaluare, dar pe noi nu cred că la ora actuală ne aduce într-o situaţie de nefinanţare, eu nu văd între cele două o legătură directă”, a spus Korodi Attila.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus