Despre ”nimicuri” estivale, într-o țară cu oameni tot mai fericiți, ascultători și cuminți Reviewed by CD on . EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA   Am vrut inițial să scriu, în urmă cu câteva zile, despre minunatul hal în care cică guvernează ”monstruoasa coaliție” PNL EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA   Am vrut inițial să scriu, în urmă cu câteva zile, despre minunatul hal în care cică guvernează ”monstruoasa coaliție” PNL Rating: 0
Ești aici: Acasă » Editorial»Despre ”nimicuri” estivale, într-o țară cu oameni tot mai fericiți, ascultători și cuminți

Despre ”nimicuri” estivale, într-o țară cu oameni tot mai fericiți, ascultători și cuminți

Despre ”nimicuri” estivale, într-o țară cu oameni tot mai fericiți, ascultători și cuminți

EDITORIAL – Peter-Vasile CZOMPA

 

Am vrut inițial să scriu, în urmă cu câteva zile, despre minunatul hal în care cică guvernează ”monstruoasa coaliție” PNL-PSD-UDMR, dar am renunțat. Păi ce să fi scris, despre ceva ce oricum știe deja aproape toată țara? Cum adică ce știe? Că mai toate instituțiile și activitățile merg binișor spre bine, că suntem pe o ”creștere economică” uluitoare, că au mai fost angajați vreo 17.000 de bugetari, că Guvernul Ciucă plus ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC au rezolvat brici problemele cu energia electrică și gazele, că așa-numitele pensii speciale vor fi impozitate toate-toate, că au început să vină miliardele de euroi pe PNRR, că sistemele de irigații sunt în curs de refacere rapidă, că la CFR nu mai sunt probleme ș.a.m.d. … adică SISTEMUL funcționează, românii sunt parcă tot mai mulțumiți și mai fericiți, activitatea ”guvernului meu” e în general bună, iar Iohannis chiar e mulțumit! Și, dacă vreți, în aceeași ordine de idei, acum în mijocul verii, foarte mulți se bucură din plin de vacanțe și concedii, ce mai, trai pe vătrai. Așadar, ce să fi scris despre astea și multe altele asemenea? Astea-s doar ”nimicuri” în plin sezon estival, păi nu-i așa, dragi tovarăși guvernanți și parlamentari?
Iar între timp, a izbucnit și scandalul legat de declarațiile făcute recent de premierul maghiar, tocmai în România! Ce să zic… doar două vorbe zic, de fapt două într-o singură concluzie: conducătorii României au făcut din nou ce știu ei mai bine, adică bici din rahat, de unde și întrebarea pusă încă o dată, pe bună dreptate, de foarte-foarte mulți români, și anume ce dracu’ mai caută UDMR la guvernare?!? Cu siguranță că o să ne răspundă Iohannis, Ciucă și Ciolacu – cum când? – probabil cam ”la pulivară” (sper că știți vorba asta din popor, inclusiv traducerea în engleză: ”at dicksummer”).

Apoi m-am gândit să scriu puțin despre poduri, străzi și autostrăzi… însă mi-am amintit câte mii de kilometri de panglici au fost ”inaugurate” în ultima vreme, plus că, de exemplu, deja realmente ador povestea fără de sfârșit (știți excelentul film ”Neverending story”, da?) pe tema Comarnic – Brașov… și-am renunțat și la subiectul ăsta.

Și dintr-o dată m-a pocnit ideea să scriu ceva despre litoral, plus ceva despre niște râuri, lacuri, ștranduri, bazine de înot, ce mai, că doar suntem în plină vară și, știți, până la urmă e vorba (și) despre înot; cu atât mai mult cu cât mă gândeam să scriu câteva cuvinte inclusiv despre minunații tineri înotători Popovici, Glință și-alți colegi de-ai lor, care ne-au adus atâta bucurie cu ale lor performanțe deosebite. Apropo, să iertați paranteza, dar am iubit și iubesc tare mult înotul, zău, gata paranteza.
Revenind la chestiune, respectiv la tema menționată, am renunțat iute și la asta, pleosc!; fiindcă n-aș putea să trec cu vederea un aspect de care sunt atât de ”mândru”, mdaaa: municipiul Baia Mare, reședință de județ, ”sărbătorește” în vara asta împlinirea a 10 ani (sic!) de când în orașul ăsta, atenție, nu mai există nici măcar un singur bazin olimpic de înot, în aer liber! Iar un ștrand public, mai rău, nici atât, ioc încă din 2009! ”Cătăline, nu uita / Baia Mare e a ta!” – exact așa scandau susținătorii înfocați ai primarului Cherecheș, atunci când, pe 18 iulie 2016, edilul băimărean fusese adus de la Penitenciarul Gherla doar să depună jurământul în calitate de nou primar ales (în 5 iunie 2016), după care polițiștii l-au dus înapoi în arest. Prin urmare, așa este, da, chiar se vede că Baia Mare e ”a ta” încă din anul 2011, de când ești primar, domnule Cherecheș!

Bineee… păi hai atunci, mi-am zis, să scriu ceva despre circul cu plagiatele. Doar că nu prea ar mai fi cine să se ocupe de astea, mă refer, evident, la comitete și comisii oficiale… sau poate-ar mai fi, însă, de când cu povestea unui presupus plagiat(or) ”generalissim”, nu prea se mai înghesuie nimeni să descâlcească problema, mucles. Deci, care plagiat(e), vorba aia, rămâne ca-n tren; deși până și trenurile sunt mai mult în aer, am lămurit asta anterior, așa că punct și cu ”tren(d)ul plagiatelor”.

Atunci poate despre pensiile speciale? Care pensii speciale? Nu există așa ceva, sunt cică niște ”drepturi câștigate”… gata. Ce dacă deja s-a ajuns la peste un miliard de lei lunar pentru așa-zisele pensii speciale care nici nu există? Și ce dacă sunt unii ”speciali” care au pensia mai mare decât salariul avut înainte de pensionare? Iar CCR zice că… hai, gata, că până și-acolo sunt câțiva speciali.

Hai atunci să scriu despre ”Statul mafiot”, nu așa spusese ”Petrov”? Plus despre ”Statul eșuat”, nu așa a zis actualul prezident înainte de a invita PSD-ul la guvernare? Apropo, peste câteva zile se fac patru ani de când cu ”dușurile” din 10 august 2018… așa, și? Păi au trecut 32 de ani de când cu ”teroriștii”, tot degeaba, iar eu să mai zic ceva de 10 august 2018? Ha-ha!

Sau poate ceva despre ”valul 6”? Păi e pe vine, că vine și-un vaccin nou-nouț mai prin toamnă, așa, poate mai depinde și de alte cele… poate de vreun război, poate de niște mesaje oficiale dispărute taman la vârful UE, poate de cine de la cine va cumpăra gaz la iarnă ș.a.m.d.

Ori poate-aș scrie puțin despre cât de bine trăiește mare parte a media – în special aia din București, dar nu numai de-acolo, clar că nu – pe grămezile de bani publici… mda, bănuții ăia primiți pentru campania murdară și foarte agresivă pro-vaccinare și pro-certificat verde, apoi bănuții primiți de la partidele politice, plus alte servicii din ”servicii”… deh, păi cum să nu te roadă invidia?! Râd, sigur că râd, că de-aia eu pot râde și glumi, de-aia pot spune și scrie oricând despre orice și pot dormi liniștit noaptea. Spre deosebire de alții… da, daaa, știu, o să-mi spuneți, unii, că și nemernicii dorm liniștiți noaptea, da, dar până se află. Mă rog, n-o să explic eu aici cum tresar unii la orice zăngănit sau cum se ascund alții în viloaiele lor atunci când devin subiecte de presă… bașca faptul că suntem în plină vară.
Așa că o să închei cu un citat din Nicolae Titulescu: ”Nu dau dreptul nimănui din afară să se amestece în treburile noastre lăuntrice; cer, dimpotrivă, ca directivele politicii noastre interne să fie pur româneşti. (…) Vreau ca românul să fie stăpân la el acasă, să găsească el singur, în plina lui suveranitate, normele cele mai bune pentru păstrarea unității noastre naționale.”

Mda… e vara 2022, conducătorii României cunosc prea bine citatul de mai sus și-atât. Cum în care ”semi-colonie”? Am zis eu așa ceva? Păi nu vedeți că e plină țara de cetățeni tot mai fericiți, ascultători, resemnați și foarte cuminți? Păi da, poate fiindcă e mijlocul verii și toate-s bune și frumoase, avem exact conducătorii pe care-i merităm, deci s-aveți o vară așa cum meritați! Și eu la fel…

Peter-Vasile CZOMPA

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus