Cabana Vadu Crișului a fost reabilitată Reviewed by CD on . Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumusețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumusețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»Cabana Vadu Crișului a fost reabilitată

Cabana Vadu Crișului a fost reabilitată

Cabana Vadu Crișului a fost reabilitată

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumusețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

Proiectul de reabilitare a fost adaptat după realizarea unui studiu pentru a asigura aspectul istoric al construcției. Așadar, restaurarea s-a realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric.

Prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma Primului Război Mondial. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

În anul 2018 a fost depus un proiect cu fonduri europene pentru reabilitarea acesteia. Proiectarea și lucrarea au fost realizate de asocierea de firme SC AD WEST CONSTRUCT SRL (constructor) și SC CLASX DESIGN SRL (proiectant). Valoarea totală a investiției este de 4.378.821,25 lei, fără TVA. Lucrările au început în 22 februarie 2021 și au fost finalizate în 31 mai 2023.

La Cabana Vadu Crișului, în următorii 5 ani, vor putea fi organizate, potrivit proiectului cu fonduri europene, diferite activități care au legătură cu protejarea mediului înconjurător și educația ecologică.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus