Aperitiv cultural la fosta fabrică de plase Reviewed by CD on . Gala Traficantului de Cultură Internaţional s-a bucurat de un real succes în rândul orădenilor. Majoritatea tinerilor au ales arta neconvenţională drept reţeta Gala Traficantului de Cultură Internaţional s-a bucurat de un real succes în rândul orădenilor. Majoritatea tinerilor au ales arta neconvenţională drept reţeta Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Aperitiv cultural la fosta fabrică de plase

Aperitiv cultural la fosta fabrică de plase

Aperitiv cultural la fosta fabrică de plase

Gala Traficantului de Cultură Internaţional s-a bucurat de un real succes în rândul orădenilor. Majoritatea tinerilor au ales arta neconvenţională drept reţeta perfectă pentru o seară relaxantă ,în ciuda paletei largi de oferte care a existat în weekendul dedicat Sfântului Valentin.

Aflată la cea de a treia ediţie, Gala Traficantului de Cultură Internaţional (GTCI) s-a desfăşurat în weekendul 14-16 februarie, în sediul fostei fabrici de plase de pe strada Ioan Budai Deleanu. Organizatorii spun că evenimentul a fost doar o introducere a galei care se anunţă pentru luna septembrie a acestui an. „Practic, Gala Traficantului de Cultură Internaţional are loc de trei ani în luna septembrie. Pentru că în 2013 am luat o pauză, ne-am hotărât să „servim” în februarie un mic aperitiv”, spune Robert Crăciun unul dintre organizatorii evenimentului. De altfel, tema galei a fost „Adio. Artă. Aperitiv” şi i-a suprins pe orădeni cu o atmosferă interesantă care aduce aminte de un priveghi. Un fel de „adio artă, trăiască arta”, aşa cum a văzut-o regizorul Sebastian Bărbălan. Un mic sicriu în barul improvizat, căni de vin şi gustări care aduc aminte de pomană, o atmosferă în care arta defapt şi-a redifinit valoarea şi a renăscut în aplauzele spectatorilor. În medie, 200 de tineri au ales să participe la acest festival în fiecare seară. Un număr impresionant ţinând cont de faptul că Oradea a fost plină de invitaţii, mai mult sau mai puţin comerciale, în Weekendul Îndrăgostiţilor.

„Noi avem în fiecare an aproximativ 600 de vizitatori noi la festival”, subliniază Robert. O dovadă în plus că în Oradea există public iubitor de artă, în toate formele ei.

„Gala Traficantului de Cultură Internaţional este festivalul producţiilor de nişă, al experimentului şi experimentalului, al noilor formule şi răsturnări de convenţie sau, altfel spus, este piaţa de schimb a noutăţilor spectaculare. GTCI se defineşte şi ca un baromentru al artei spectacolului, de aici şi de aiurea”, cam aşa a sunat „invitaţia” la care orădenii au răspuns prompt.

Teatru, concerte, expoziţii

Anul acesta GTCI a venit în întâmpinarea publicului cu trei spectacole de teatru. Actriţa Iulia Popescu a fost protagonista pieselor „O ce zile frumoase” de Samuel Beckett şi „Întoarcerea acasă” de S. Caraman, în timp ce Oana Mardare a propus cu succes spectacolul „Aşteptând-o pe Alice”. La capitolul concerte, orădenii au făcut cunoştinţă cu Fluidian, compozitor şi artist sonor al unor lucrări de muzică electronică artistică, muzică ambiental-minimalistă, coloane sonore pentru film şi improvizaţii muzicale pentru proiecte de artă vizuală. Show-ul muzical a fost întregit de Rodion, muzician român „neînţeles” în ţara natală pentru câteva decenii, care şi-a lansat primul album în anul 2013 în Marea Britanie şi Dubase, activistul Multikulti care mixează mai mult genuri muzicale, printre care şi reggae, dancehall, latino, tropical bass, sau african. Teofil Ioan Pop a fost responsabil de picto-instalaţie, picturile Ralucăi Avrămuţ au fost completate de portrele semnate de Rebekka Ivacson, iar la capitolul proiecţii video au contribuit Ovidiu Iloc şi Rudlof Bone. Orădenii au avut parte şi de „Lecţia de muzică clasică”, oferită de profesorul Lucian Maliţa dar şi de un monolog oferit de regizorul şi scenaristul orădean Sergiu Savin.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus