UDMR și bisericile maghiare reorganizează liceele minoritare din Oradea Reviewed by CD on . În urma desființării de către Consiliul Local Oradea a Școlii „Juhasz Gyula”, gest considerat ca fiind unul lipsit de corectitudine față de maghiarimea locală ( În urma desființării de către Consiliul Local Oradea a Școlii „Juhasz Gyula”, gest considerat ca fiind unul lipsit de corectitudine față de maghiarimea locală ( Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»UDMR și bisericile maghiare reorganizează liceele minoritare din Oradea

UDMR și bisericile maghiare reorganizează liceele minoritare din Oradea

UDMR și bisericile maghiare reorganizează liceele minoritare din Oradea

În urma desființării de către Consiliul Local Oradea a Școlii „Juhasz Gyula”, gest considerat ca fiind unul lipsit de corectitudine față de maghiarimea locală (după cum a declarat deputatul Szabo Odon), UDMR pregătește reorganizarea celor două mari licee confesionale ungurești din municipiu. Este vorba despre Liceul „Szent Laszlo” și Liceul „Lorantffy Zsuzsanna”.

Preluând, ideea Primăriei de creștere a învățământului tehnic, Szabo spune că, având girul bisericilor tradiționale maghiare din Oradea, vor fi dezvoltate noi linii de învățământ profesional în cele două unități de învățământ menționate. Practic, s-ar putea ca, după definitivarea schemei, Liceul „Ady Endre” să fie ceva mai descongestionat, acesta rămânând singur pe felia de liceu teoretic maghiar în Oradea. Potrivit celor prezentate vineri de președintele executiv al UDMR Bihor, în liceele „Szent Laszlo” și „Lorantffy Zsuzsanna” ar urma să existe, pe lângă forma de învățământ teologic, mai multe clase cu profil tehnic. Szabo Odon se referă la clase de turism, servicii, sau de economie, dar și de electronică sau informatică. Asta în urma discuțiilor inclusiv cu Inspectoratul Școlar Județean și după consultări nu doar cu bisericile, ci și cu comunitatea maghiară din Oradea. Cea care, în opinia deputatului, ar trebui să stea la baza schimbărilor din sistemul de învățământ.

În vederea elaborării unui proiect viabil și pentru ca toți cei interesați să știe la ce să se aștepte, UDMR Bihor și bisericile tradiționale maghiare (de care aparțin cele două licee care vor fi supuse modificărilor) vor derula o campanie de informare a maghiarilor din județ cu privire la rețeaua de învățământ orădeană cu predare în limba minoritară. Intenția UDMR este să popularizeze noile oferte educaționale, perioadele de înscriere, adresele școlilor și alte date care pot fi importante pentru părinți. Pe lângă metoda de informare prin presă, urmează și o etapă de comunicare directă cu oamenii.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus