Voluntari din Danemarca pe şantierul Habitat din Oradea
Săptămâna aceasta, 28 de voluntari din Danemarca sunt prezenţi pe şantierul din Oradea, unde Habitat construieşte 30 de locuinţe pentru persoanele defavorizate. Tinerii vor da o mână de ajutor la ridicarea caselor dar vor face cunoştinţă şi cu tradiţiile româneşti.
Cei 28 voluntari din Danemarca sunt 25 de elevi şi 3 profesori de la şcoala Herlufsholm. Ei au venit în Oradea pentru a da o mână de ajutor la ridicarea de locuinţe Habitat. Totodată, acţiunea lor de voluntariat este parte a Bacalaureatului Internaţional pe care aceşti tineri îl susţin.
Ei vor fi prezenţi până vineri în România, joi fiind ziua de vizită culturală când vor face cunoştinţă cu tradiţiile românesti. Începând de azi, voluntarilor din Danemarca li se vor alătura şi voluntari români, în efortul comun de a ridica locuinţe pentru familii cu venituri reduse din Oradea.
În toamna anului trecut, Habitat pentru Umanitate Beiuş a demarat în Oradea, în zona Episcopia, un nou proiect. Astfel, pe terenul acordat de municipalitate, vor fi ridicate 30 de locuinţe pentru familiile de tineri, pentru vârstnicii fără un adăpost sau pentru mamele care-şi cresc singure copiii.
Proiectul se numeşte „Locuinţe pentru un viitor sigur” şi se derulează pe durata a trei ani. Casele vor fi în sistem duplex şi forplex, astfel încât două sau patru familii vor împărţi acelaşi imobil.Locuinţele sunt construite pe terenul pus la dispoziţie de Administraţia Imobiliară Oradea cu voluntari români şi străini sub supravegherea specialiştilor Habitat. Fiecare casă are două dormitoare, living, bucătărie şi baie. Acest proiect va asigura locuinţe simple, decente şi accesibile pentru 30 de familii din Oradea care riscă să fie evacuate imediat sau aşteaptă termenele evacuării. Habitat pentru Umanitate Beiuş va mobiliza peste 1.000 de voluntari, comunitatea, companiile locale, dar şi naţionale, precum şi instituţiile statului pentru finalizarea acestui proiect. AIO a pus la dispoziţie terenul şi au fost cei care au propus cele peste 100 de familii din rândul cărora s-a făcut selecţia viitorilor beneficiari respectând criteriile Habitat. Fiecare familie va efectua 300 de ore de voluntariat la propria locuinţă şi alte 300 de ore la locuinţele altor beneficiari.