Primarul Ilie Bolojan face un apel către toți parlamentarii din Bihor să voteze amendamentul Asociației Municipiilor din România
Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 11 decembrie 2017, o conferință de presă în care a prezentat concluziile privind proiectul de buget central, ale cărui prevederi bugetare influențează grav în acest moment bugetul autoritățile locale.
Este vorba de OUG nr. 79/10.11.2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și care prevede reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
În conferința de presă din data de 23 noiembrie 2017, primarul Ilie Bolojan explica consecințele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care au generat și motivele majorării impozitelor locale pentru anul 2018: „Suntem forțați să majorăm impozitele pe anul viitor cu 20%, datorită confiscării banilor orașului de către Guvernul României, pentru că, așa cum știți, impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale au fost practic confiscate de către Guvernul României. „
În conferința de presă de azi, primarul Ilie Bolojan a prezentat soluțiile disponibile în acest moment, precizând că Asociația Municipiilor din România, din care face parte și Municipiul Oradea, urmează să formuleze un amendament la legea bugetului de stat, prin care să se restabilească autonomia locală.
„Prognozele pe care le-am făcut acum două săptămâni au fost corecte. Guvernul este chiar mai optimist și consideră că dezvoltarea va depăși acea pondere de 10%. Noi am estimat că Guvernul ne va compensa 7,25 milioane de euro, iar Guvernul ne propune o compensare de aproximativ 7,1 milioane de euro, dar având în vedere că creșterea estimată de Guvern este mult mai mare, înseamnă că nu vom pierde doar 14,5 milioane cât am estimat, ci peste 16 milioane de euro. Prin urmare, deficitul conform bugetului propus de către Ministerul de Finanțe este de 9 milioane de euro. Aceasta va fi anul viitor pierderea la bugetul municipiului Oradea. E absurd să muți cel puțin 1 miliard de euro de la bugetul local la bugetul de stat pentru că, decapitalizând municipiile de județ, locomotivele economice ale României, practic dezvoltarea economică nu va mai fi cea programată, ci va fi mult încetinită în anii următori”, a explicat primarul situația de fapt.
În continuare, acesta a făcut un apel către toți factorii de decizie, care mai pot face ceva: „Fac de pe acum un apel către toți parlamentarii din județul Bihor să nu voteze bugetul de stat în această formă în care a fost propusă, ci să voteze amendamentul pe care sperăm să îl depună până în cursul zilei de mâine Asociația Municipiilor din România, amendament care ar genera o formulă cât mai corectă, menită să asigure veniturile orașelor din România la nivelul anilor trecuți. În cazul în care acest amendament va trece, la prima ședință de Consiliu Local vom readuce nivelul impozitelor locale la nivelul de anul trecut, pentru că majorarea de impozite a fost exclusiv o consecință a măsurilor fiscale luate de Guvernul României”.
Amendamentul se va referi la alocarea unei cote mult mai mari, în jurul valorii de 70%, din impozitele pe venit pentru autoritățile locale, pentru repartiție directă la bugetele localităților în care se colectează aceste venituri, astfel încât scăderea ponderii acestui venit de la 16 % la 10% să fie compensată de această creștere de procent.