Prefectura Bihor cere scoaterea Poliției Locale Oradea din business-ul cu Romprest Reviewed by CD on . Instituția Prefectului Județului Bihor nu dă aviz de legalitate Hotărârii nr. 909 din 2013 a Consiliului Local Oradea, care prevede o colaborare strânsă între f Instituția Prefectului Județului Bihor nu dă aviz de legalitate Hotărârii nr. 909 din 2013 a Consiliului Local Oradea, care prevede o colaborare strânsă între f Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Prefectura Bihor cere scoaterea Poliției Locale Oradea din business-ul cu Romprest

Prefectura Bihor cere scoaterea Poliției Locale Oradea din business-ul cu Romprest

Prefectura Bihor cere scoaterea Poliției Locale Oradea din business-ul cu Romprest

Instituția Prefectului Județului Bihor nu dă aviz de legalitate Hotărârii nr. 909 din 2013 a Consiliului Local Oradea, care prevede o colaborare strânsă între firma Romprest și Poliția Locală. Practic, prin acordul de colaborare, oamenii în uniformă s-au angajat să meargă pe teren cu cei de la Romprest în vederea sprijinirii acesteia în încheierea de cât mai multe contracte de deratizare, dezinsecție și dezinfecție (DDD).

Potrivit acordului semnat de firma care a câștigat dreptul de a se ocupa de DDD în toată Oradea în următorii ani și de șeful Poliției Locale, Alexandru Laza, polițiștii ar trebui să folosească „toate mijloacele coercitive de uzanță îndreptate către utilizatorii persoane fizice și juridice de drept public ori privat” din municipiul reședință de județ, scopul fiind o cât mai mare rată de contractare. Acordul dintre cele două părți prevede și un target: 12 contracte/zi, 2.000 contracte/an. Nu e de mirare că Municipalitatea s-a gândit că cetățenii vor trebui speriați cumva pentru a se conforma, chiar dacă legea ar trebui să fie de ajuns. Căci, după cum a explicat joi, 20 martie, prefectul Claudiu Pop, în rest, întreaga procedură pentru „monopolul” Romprest a fost respectată cu sfințenie, firma câștigând, aparent, pe bune o licitație.

Prin urmare, având în vedere că hotărârea menționată a început deja să producă efecte și că o serie de orădeni au reclamat telefonic la Instituția Prefectului modul agresiv prin care li se cere să încheie contracte pentru DDD cu Romprest, sub „amenințarea” Poliției Locale, s-a decis retrimiterea actului votat de Consiliul Local Oradea. Și nu numai reformularea acordului între firmă și Poliție, ci abrogarea in integrum a hotărârii.
Potrivit explicațiilor prefectului de Bihor, nu există nicio literă de lege care să ceară sau să permită unei instituții precum Poliția Locală implicare într-un demers comercial al unei firme private. „Căutarea de clienți și contractarea de servicii este apanajul firmelor. Poliția Locală nu deservește o firmă privată!”, a declarat Claudiu Pop, amenințând că în cazul în care la prima ședință a aleșilor locali (n.b.: care va avea loc în 27 martie) hotărârea 909 din 2013 nu va fi abrogat, atunci Prefectura va acționa în contencios administrativ Consiliul Local. În opinia lui Pop este cel puțin deranjant ca într-un asemenea acord de colaborare să fie scris negru pe alb că Poliția Locală trebuie să folosească „toate mijloacele coercitive” pentru a-i determina pe orădeni să semneze contract cu Romprest.

Șefa juriștilor din Prefectură, Alice Lupeș, consideră, de asemenea, că s-a mers prea departe cu acest parteneriat și cu prevederea privind numărul de contracte pusă în paralel cu OK-ul pentru acele mijloace de coergiție folosibile de polițiști. Lupeș susține că au fost multe sesizări verbale și apeluri telefonice prin care Prefecturii i se semnalau aceste demersuri descrise drept abuzive din partea administrației locale. „Una e să amendezi pe cineva pentru că nu respectă o lege, alta e să pui presiune, să forțezi oamenii și firmele să încheie un contract”, a declarat jurista.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus