Florian Cormoş acuzat de crime contra umanităţii Reviewed by CD on . Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Florian Cormoş, fost c Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Florian Cormoş, fost c Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»Florian CormoÅŸ acuzat de crime contra umanităţii

Florian Cormoş acuzat de crime contra umanităţii

Florian Cormoş acuzat de crime contra umanităţii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Florian Cormoş, fost comandant al Coloniei de muncă Cernavodă, pentru infracţiuni contra umanităţii, acesta fiind al treilea torţionar pentru care IICCMER sesizează procurorii.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ÅŸi Memoria Exilului Românesc a solicitat astăzi, 11 februarie 2014, Parchetului de pe lângă ÃŽnalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie, începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al Coloniei de muncă de la Cernavodă, pentru săvârÅŸirea de infracÅ£iuni contra umanităţii. Căpitanul în rezervă Florian CormoÅŸ, astăzi 87 de ani, a săvârÅŸit, din punctul de vedere al Institutului, infracÅ£iuni contra umanităţii, în legătură cu persoanele internate administrativ ÅŸi condamnaÅ£ii aflaÅ£i în exercitarea pedepselor privative de libertate, fapte prevăzute ÅŸi sancÅ£ionate de Codul penal actual, articolul 439 alineatul 1, litera j”, a declarat preÅŸedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

El a precizat că acesta este al patrulea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist, după Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior, în cazul cărora a fost deja începută urmărirea penală, şi Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013.

Căpitanul în rezervă Florian CormoÅŸ a deÅ£inut funcÅ£ia de comandant al Coloniei de muncă de la Cernavodă în perioada 20 decembrie 1952 – 17 aprilie 1953.

Andrei Muraru a precizat că IICCMER are dovezi clare că Florian Cormoş a impus un regim de exterminare al celor internaţi administrativ şi al condamnaţilor aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate, în cele patru luni în care a condus Colonia de muncă de la Cernavodă fiind înregistrate 115 decese.

Florian CormoÅŸ s-a născut la 8 martie 1927, în satul ÅžiÅŸterea, comuna Cetariu, judeÅ£ul Bihor. A ocupat mai multe funcÅ£ii în aparatul represiv comunist. CornoÅŸ a fost repartizat la Centrul de Triere Ghencea – BucureÅŸti (6 martie-16 iun. 1950), apoi a fost, pe rând, ÅŸef de Birou ProducÅ£ie la Unitatea de Muncă nr. 1 Capul Midia (iunie 1950-20 octombrie 1950), locÅ£iitor comandant pentru spate la Columbia – Cernavodă (20 octombrie 1950-1 noiembrie 1951), comandant la Colonia de Muncă Km. 8 Saligny (1 noiembrie 1951-15 martie 1952), locÅ£iitor comandant la Colonia de Muncă Culmea (15 martie–17 decembrie 1952), comandant la Colonia de muncă Columbia – Cernavodă (20 decembrie 1952-17 aprilie 1953). De asemenea, a fost ÅŸeful Biroului Administrativ Gospodăresc al Coloniei de Muncă Poarta Albă (15 octombrie 1953-2 martie 1954).

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus