Filmul „Rondul de noapte”, în regia lui Iosif Demian, va putea fi văzut în premieră la Oradea Reviewed by CD on . Rondul de noapte, cel mai nou film semnat de cunoscutul cineast român, Iosif Demian,va putea fi văzut în premieră la Cinema Palace duminică, 19 iunie, de la ora Rondul de noapte, cel mai nou film semnat de cunoscutul cineast român, Iosif Demian,va putea fi văzut în premieră la Cinema Palace duminică, 19 iunie, de la ora Rating: 0
Ești aici: Acasă » Cultură»Filmul „Rondul de noapte”, în regia lui Iosif Demian, va putea fi văzut în premieră la Oradea

Filmul „Rondul de noapte”, în regia lui Iosif Demian, va putea fi văzut în premieră la Oradea

Filmul „Rondul de noapte”, în regia lui Iosif Demian, va putea fi văzut în premieră la Oradea

Rondul de noapte, cel mai nou film semnat de cunoscutul cineast român, Iosif Demian,va putea fi văzut în premieră la Cinema Palace duminică, 19 iunie, de la ora 17:00. Mai mult, spectatoriiîl vor putea întâlni pe regizor la proiecția filmului.
„Pentru mine lumea filmelor a fost și continuă să fie ca o pandemie care mă fascinează, de care mă simt atras, imaginarea unor întâmplări, a unor destine, un refugiu în fața unei realități imediate pe care n-o pot accepta iar momentul realizării filmului, o stare de convalescență din care refuz să mă vindec. Fiecare film devine o șansă de a pune la încercare resursele mele fizice și sufletești, o aventură prin care îndemn complicii mei, viitorii spectatori, să se implice pas cu pas, secvență cu secvență. Prin interpretarea celor vizionate de către ei, dincolo de verdict, le propun un atașament ce abia se naște.
Și acest film realizat de mine, propune o suită de controverse neintenționate de care nu m-am ferit și de care nu mă dezic.” declară regizorul și continuă: „vine o vreme când se termină tot, pleci fără telefon, fără mașină, fără acte personale. Fără propriile tale haine. Ce va urma rămâne un mister. Dacă vreți să aflați ce li s-a întâmplat unora, vizionați filmul Rondul de noapte”.
Iosif Demian locuiește în prezent în Australia, unde s-a stabilit după ce a fost nevoit să părăsească România în vremea regimului comunist, din cazua filmelor sale incomode, oprite de la difuzare de cenzura vremii, imediat după lansare. Filmului său de debut, O lacrimă de fată, ce a fost prezentat în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes (Un Certain Regard, 1982) i-au urmat Baloane de curcubeu, Lovind o pasăre de pradă, Piciu.
Regizorul este prezent în țară pentru lansarea filmului, împreună cu soția sa, Erika Jozsa Demian, care semnează muzica originală a filmului: „Scenariul nu exista în acel moment. Mi s-a cerut să compun secvențe muzicale care să devină surse de inspirație pentru finalizarea secvențelor din film. Părea imposibil, dar nu m-a surprins deloc. Mai compusesem muzică la alte patru filme ale aceluiași regizor. Mereu o provocare. Aveam de oferit motive muzicale care să corespundă intențiilor regizorale. Înainte ca scenele filmului să existe.”
Rondul de noapte surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Cabinele actorilor, toaletele, îi întâmpină închise, garderobiera a dispărut fără vreo explicație. Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol.
Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează treptat că pur și simplu, sunt aruncați în necunoscutul nopții. Timpul se scurge iar grupul se destramă, își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.
Din distribuția filmului produs de Anca Puiu, Smaranda Zărnoianu, Kantor Laszloși Kulcsaz Zsuzsa fac parte actorii: Mátray László, Ilinca Hărnuț, Toma Cuzin, Manuela Hărăbor, Bogdan Zsolt, Ada Condeescu. Iosif Demian semnează scenariul, imaginea și regia, Lemhenyi Reka montajul, Damokos Csaba scenografia, iar Oana Păunescu costumele.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus