După 65 de ani – Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost retrocedată Reviewed by CD on . Parohia Ortodoxă "Sfântul Gheorghe" din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și ire Parohia Ortodoxă "Sfântul Gheorghe" din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și ire Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»După 65 de ani – Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost retrocedată

După 65 de ani – Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost retrocedată

După 65 de ani – Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost retrocedată

Parohia Ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

„În urma rămânerii definitive și irevocabile a Sentinței civile nr. 5942/01.07.2011 a Judecătoriei Târgu-Mureș, […] am procedat pe cale amiabilă la predarea-primirea imobilului […] constând în biserică și terenul aferent în suprafață de 332mp, prin predarea cheilor bisericii”, se menționează în Procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxă și de cea greco-catolică. Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susține în continuare soluția practică de folosire alternativă a lăcașului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunități. În acest sens, reprezentanții parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanții greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativă, care va menționa termenii și programul de folosire al bisericii. Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 și face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. În anul 1948, odată cu desființarea abuzivă a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscată de către comuniști și dată Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1948, parohul greco-catolic al bisericii a fost părintele Alexandru Rațiu, care a fost arestat de către comuniști de la masa altarului și aruncat în pușcărie. A doua zi după retrocedare, sâmbătă, 15 iunie, s-a celebrat prima Sfântă Liturghie greco-catolică arhierească în Biserica Seminarului greco-catolic din Oradea. Înaintea începerii Sfintei Liturghii, preoții prezenți au pornit în procesiune de la Capela „Sfinții Trei Ierarhi”, aflată în incinta Seminarului, spre Biserica Seminarului cu hramul „Sfântul Gheorghe”. La intrarea în biserică l-au primit pe PS Virgil Bercea și au intrat în biserică pentru celebrarea Sfintei Litugrhii.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus