Criza energiei electrice afectează rezidenții parcurilor industriale din Oradea Reviewed by CD on . Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Delia Ungur, a prezentat azi, 1 februarie 2017, într-o conferință de presă, problemele generate de criza Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Delia Ungur, a prezentat azi, 1 februarie 2017, într-o conferință de presă, problemele generate de criza Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Criza energiei electrice afectează rezidenții parcurilor industriale din Oradea

Criza energiei electrice afectează rezidenții parcurilor industriale din Oradea

Criza energiei electrice afectează rezidenții parcurilor industriale din Oradea

Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Delia Ungur, a prezentat azi, 1 februarie 2017, într-o conferință de presă, problemele generate de criza energiei electrice, care afectează rezidenții parcurilor industriale din Oradea.

Trebuie menționat că ADLO are licență pentru distribuirea energiei electrice de medie și joasă tensiune, iar tariful de distribuție de la finele anului trecut era chiar mai mic cu 40% decât la alți operatori regionali.

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A. a fost notificată de furnizorul de energie că, începând cu 1 februarie 2017, prețul energiei electrice va crește de la 139,88 MW/h la 170 de lei /h.

Evident, creșterea prețurilor la energie pe bursă va afecta rezidenții din parcurile industriale din Oradea. Pentru că tarifele au explodat în ultimele trei săptămâni, companiile vor plăti facturi mai mari cu 20%.

„Ne confruntăm cu o situație dificilă atât noi, cât și toți marii consumatori de energie electrică. Furnizorul ne-a notificat că dacă dorim să continuăm relația contractuală cu el, atunci trebuie să acceptăm creșterea cu 20% a tarifului. Noi suntem un consumator mare, cu putere de negociere, dar să nu uităm că micii consumatori nu au această putere. Toată lumea este bulversată pe piața energiei electrice. În acest moment așteptăm oferte și de la alți furnizori de energie electrică, deoarece pentru noi este esențial să negociem cel mai bun preț în acest moment”, a spus Delia Ungur, directorul ADLO

D-na Delia Ungur a precizat că printre cauzele creșterii tarifelor invocate de furnizor pentru această situație fără precedent se numără:

– majorarea semnificativă a prețurilor cauzată de starea vremii din ultima perioadă, care a determinat scăderea capacității de producție și majorarea necesarului de consum;

– comunicatul Transelectrica privind funcționarea SEN din data de 10.01.2017, care face referire la atingerea consumului maxim din 2001 până în prezent;

– anunțul Ministerului Economiei cu privire la dezechilibrele generate în sistem;

– limitarea consumurilor din ordinul Ministerului Economiei;

– costurile de furnizare extrem de ridicate provocate de închiderea pieței de echilibrare la valori record de 800 de lei/MWh;

– anunțul cu privire la stocurile reduse de cărbune la Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică.

Astfel, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a demarat procedurile pentru cerere de oferte de la alți furnizori pentru a obține tarife mai mici pentru consumatorii din parcurile industriale din oraș.

De menționat că în Parcul Industrial I sunt 36 de contracte de distribuire a enegiei electrice, iar consumul de energie electrică este de 3000 MW/h. În 2016 s-a înregistrat o creștere a consumului de energie electrică de 70%, iar pentru 2017 se anunță o creștere a consumului de energie electrică cu 30%, datorită apariției de noi investitori în parcul industrial.

În tot acest timp, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Consiliul Concurenței au anunțat că vor analiza motivele pentru care au explodat prețurile în ultimele trei săptămâni.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus