Ministrul Korodi a semnat la Oradea finanțarea pentru proiectul de gestionare a deșeurilor Reviewed by CD on . Ministrul Mediului, Korodi Attila, a parafat contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor”, derulat pr Ministrul Mediului, Korodi Attila, a parafat contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor”, derulat pr Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Ministrul Korodi a semnat la Oradea finanțarea pentru proiectul de gestionare a deșeurilor

Ministrul Korodi a semnat la Oradea finanțarea pentru proiectul de gestionare a deșeurilor

Ministrul Korodi a semnat la Oradea finanțarea pentru proiectul de gestionare a deșeurilor

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a parafat contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor”, derulat prin POS Mediu și având o valoare totală (cu TVA) de 247.146.461 lei.

În sala mare a CJ Bihor s-au adunat primari, prefectul Claudiu Pop și șefi ai unor instituții cu competențe în domeniu, dar și o serie de politicieni. Pe lângă Executivul județului, la evenimentul de semnare au luat parte deputații UDMR Cseke Attila și Szabo Odon, momentul fiind în mod clar o demonstrație de forță din partea formațiunii maghiare, în plin scandal politic local generat de reconfirmarea și prelungirea relației dintre PNL și UDMR, în ciuda PSD.

Președintele Cornel Popa a fost amfitrionul semnării contractului. Liberalul le-a prezentat celor prezenți datele principale ale proiectului care urmează să fie implementat în tot județul, subliniind că este vorba despre un demers în care sunt angrenate toate unitățile administrativ teritoriale. Practic, pentru buna desfășurare a proiectului, în Bihor a fost creată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Grup care, spune Popa, va gestiona problema deșeurilor și după perioada de implementare a proiectului cu finanțare europeană.

Suma accesată de CJ Bihor prin Ministerul Mediului va folosi la: construirea unei stații de tratare mecano-biologice a deșeurilor, lângă actualul deponeu ecologie de la Oradea, acolo unde toate gunoaiele din Bihor vor fi transportate, realizarea și dotarea cu mijloace de transport adecvate a 4 stații de transfer a deșeurilor (Beiuș, Marghita, Salonta și Săcuei), realizarea unei stații de stocare temporară a deșeurilor la Ștei, respectiv realizarea și echiparea cu containere de mare capacitate a 3 stații de sortare (Beiuș, Marghita și Salonta). De asemenea, un punct extrem de important, proiecul prevede închiderea definitivă și corespunzătoare a celor 8 depozite de gunoi neconforme din județ (Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcueni, Valea lui Mihai și Ștei). În plus, tot Bihorul va beneficia de echipamente pentru colectarea deșeurilor reciclabile. De asemenea, localitățile din mediul rural vor avea la dispoziție unități de compostare individuală a deșeurilor biodegradabile. Potrivit președintelui Popa, va mai fi cumpărată o mașină de transport a deșeurilor care va deservi stația de transfer de la Aleșd, dar urmează să fie achiziționate și 6 containere pentru mărirea capacității de funcționare a stației de sortare care funcționează la Valea lui Mihai.

Ministrul Korodi Attila a felicitat autoritățile județene și locale pentru perseverență și continuitate, subliniind că avem de a face cu rezultatul colaborării între instituții, dar și al pregătirii „de ani de zile” a proiectului. Korodi spune că este singurul proiect, până acum, de care absolut toți bihorenii (aproape 600.000 de oameni) vor beneficia. Prin implementarea lui, discrepanțele dintre zonele urbane și cele rurale vor fi mai mici și, de asemenea, vor scădea diferențele între municipiul reședință de județ și celelalte municipii și orașe pe linie de gestionare de deșeuri. Ministrul UDMR a mai menționat că, în sfârșit, grație banilor accesați, în Bihor vor putea fi închise așa cum trebuie, „ingineresc”, gropile de gunoi neconforme, pentru care România ar fi putut primi sancțiuni din partea Uniunii Europene (UE). De altfel, Korodi le-a atras atenția primarilor cu privire la acest subiect declarând că edilii cu astfel de perimetre în jursdicție trebuie să se ocupe cu maximă seriozitate de problemă pentru că „Bruxelles-ul nu glumește”, iar „calendarul de aderare curge din 2007”, deci angajamentele României trebuie respectate. Dacă nu, riscăm „să nu mai găsim parteneri”, a afirmat ministrul.

Korodi Attila spune că interesul Ministerului pe care îl conduce, dar și al autorităților care depun proiecte europene și accesează fonduri nerambursabile este ca banii primiți de la UE să fie realmente folosiți, iar fondurile disponibile în perioada 2007 – 2013 să fie consumate în procent cât mai mare. Demnitarul maghiar a precizat că asemenea investiții vor continua și în perioada de finanțare 2014 – 2020, în acest sens urmând să se colaboreze între Ministerul Mediului și Ministerul Fondurilor Europene.

Din valoarea totală a proiectului pentru care a fost semnat azi contractul de finanțare, partea nerambursabilă e de 185.591.712 lei (fără TVA), iar valoarea neeligibilă se ridică la 14.303.758 lei (fără TVA). CJ Bihor are o contribuție financiară de 19.592.577 lei.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus