La Oradea a reînceput „Şcoala părinţilor”
La sediul Administraţiei Comunitare Oradea a avut loc întâlnirea lunară din cadrul programului „Şcoala părinţilor”, program dezvoltat de către instituţia noastră şi susţinut de către un specialist în domeniul de interes al părinţilor. De această dată tema a fost „Adaptarea copiilor la creşă”, temă abordată de către dna psiholog Ioana Câmpan şi dna Mihaela Banyai, coordonatorul creşei nr.8.
În deschidere, directorul ASCO, dna Arina Moş, a mulţumit părinţilor pentru încrederea acordată, apelând la serviciile de creşă şi i-a asigurat de toată deschiderea privind propuneri şi sugestii de îmbunătăţire a activităţilor desfăşurate în creşă, numai aşa reuşind să asigurăm standarde de calitate ridicate.
Programul se adresează în special părinţilor care au copii cu vârste între 10 luni şi 4 ani şi care frecventează creşa, dar şi părinţilor care vor să înteleagă mai bine nevoile copiilor mici şi rolul fundamental al comunicării dintre copii şi părinţi.
Obiectivul principal al acestui program este prezentarea principiilor cheie care îi vor ajuta pe părinţi să înteleagă mai bine nevoile copiilor şi să dezvolte o relaţie de ataşament sigur cu copiii lor, relaţie care stă la baza dezvoltării la copii a empatiei, stimei de sine, a abilităţii de gestionare a emoţiilor, a bunătăţii şi blândeţii.
Procesul de adaptare a copiilor la creşă este diferit de la copil la copil, poate fi unul mai greoi sau unul mai uşor, necesită un timp mai îndelungat sau mai scurt, copiii trecând de la faza de negare la cea de frustrare, de înţelegere, ca în final să ajungă la acceptarea creşei.
În cadrul întâlnirii, părinţii au aflat despre importanţa ataşamentului dezvoltat în relaţie cu mama, a influenţelor acestuia în acest proces de adaptare, proces care face parte din dezvoltarea copiilor, fiind prima experienţă de separare a copiilor, de exersare a independenţei, modalitate de dezvoltare a încrederii în alţii şi în sine.