Ziua Mondială Art Nouveau va fi sărbătorită în 9 și 10 iunie în Piața Unirii din Oradea
În acest weekend, respectiv sâmbătă, 9 iunie și duminică, 10 iunie vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice organizate cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau.
Toate aceste activități sunt posibile prin proiectul „Dunărea” coordonat de Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea. Proiectul Dunărea se află în implementare de la 1 ianuarie 2017 până la data de 30 iunie 2019, având o valoare de 1,6 milioane euro, din care 320.000 de euro revin orașului nostru pentru manifestările specifice.
În cadrul manifestărilor din acest weekend, vor avea loc mai multe tururi ghidate în interioarele palatelor Art Nouveau, cu punct de plecare din fața Palatului Episcopal Greco-Catolic din Piața Unirii nr. 3.
Sâmbătă și duminică, de la ora 21:00, iubitorii de muzică vor putea asculta în Piața Unirii concertul de muzică clasică susținut de ansamblul de suflători al Filarmonicii Oradea, cu un repertoriu al anilor 1920.
De la ora 22:00, atât în 9, cât și în 10 iunie, cei prezenți vor putea urmări un inedit spectacol de proiecție cu lumini, sunet și culoare pe fațada Palatului Vulturul Negru.
Sâmbătă, de la ora 20:00, în Piața Unirii, lângă statuia lui Mihai Viteazul, va avea loc expoziția fotografică și vernisajul „Valurile Art Nouveau”.
„Proiecția de lumini de tip „architectural mapping” este realizată de firma care a câștigat și Festivalul Luminii organizat la București. Palatul Vulturul Negru prezintă foarte multe decorații pe care orădenii nu le observă pe fațadă. În cadrul spectacolului de proiecție cu lumini vor avea ocazia să vadă imagini dedicate simbolului cocoșului, al stupului de albine, inițialele proprietarilor Complexului Vulturul Negru: Kurländer Ede şi Adorján Emil, personalităţi marcante ale oraşului la acea vreme, precum și decorațiunile de interior din sala de cinema, balustrade și elemente de feronerie. Spectacolul va avea o durată de 5 minute și se va relua din 10 în 10 minute între ora 22:00 și 23:00″, a spus Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.