Oradea în haine de sărbătoare – Programul evenimentelor pregătite pentru 12 octombrie Reviewed by CD on . Cu ocazia Zilei Orașului, Primăria Oradea a pregătit o serie de manifestări pentru a marca cele două evenimente majore din istoria sa: semnarea Declarației de I Cu ocazia Zilei Orașului, Primăria Oradea a pregătit o serie de manifestări pentru a marca cele două evenimente majore din istoria sa: semnarea Declarației de I Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»Oradea în haine de sărbătoare – Programul evenimentelor pregătite pentru 12 octombrie

Oradea în haine de sărbătoare – Programul evenimentelor pregătite pentru 12 octombrie

Oradea în haine de sărbătoare – Programul evenimentelor pregătite pentru 12 octombrie

Cu ocazia Zilei Orașului, Primăria Oradea a pregătit o serie de manifestări pentru a marca cele două evenimente majore din istoria sa: semnarea Declarației de Independență a Românilor din Transilvania (12 octombrie 1918) și ziua eliberării orașului de către armatele române (12 octombrie 1944).

Orădenii, dar și turiștii care se vor afla mâine, 12 octombrie, în oraș vor putea să asiste la o lecție de istorie, desfășurată într-un cadru încărcat de istorie și să se bucure de festivitățile pregătite de municipalitate cu această ocazie.

Cu acest prilej, intrarea va fi gratuită la toate obiectivele turistice administrate de Oradea Heritage: Casa Darvas – La Roche, Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein.

Ceremoniile se vor desfășura în cinci locații din zona centrală a orașului: Clădirea Primăriei Oradea, Piața Unirii – Statuia Regelui Ferdinand I, Piața Regele Ferdinand I – Statuia Reginei Maria, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și Statuia lui Aurel Lazăr.

Sărbătoarea va fi dublată anul acesta de împlinirea celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.

O mantie din flori realizată de artiștii locali va îmbrăca statuia Reginei Maria, inclusiv soclul, aceasta reproducând aproape identic mantia purtată de regină în ziua încoronării. Totodată, lângă statuia Regelui Ferdinand I, al cărei soclu va fi îmbrăcat cu drapele, va fi amplasată o casetă din sticlă ce va conține obiecte de epocă: sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de Regele Ferdinand I, care apar în imaginile de epocă. De asemenea, lângă statuia acestuia vor fi amplasate două tunuri de epocă.

Un element inedit, schimbul militarilor din gardă, în intervalul orar 9:00 – 15:00, va putea fi admirat, miercuri, 12 octombrie, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Momentul va evoca atmosfera încărcată de istorie a acestor locuri, comemorând împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria (15 octombrie 1922), la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari.

Schimbul de gardă va avea loc la Statuia Regelui Ferdinand I și sâmbătă, 15 octombrie, în același interval orar 9:00 – 15:00.

Miercuri, 12 octombrie, de la ora 17:30, orădenii sunt așteptați în Piața Unirii la concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj Napoca, condusă de It. Daniel Florin Munteanu. Intrarea va fi liberă.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus