Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru au fost finalizate Reviewed by CD on . În cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea ", Municipiul Oradea și În cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea ", Municipiul Oradea și Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru au fost finalizate

Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru au fost finalizate

Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru au fost finalizate

În cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban – Centrul istoric Oradea „, Municipiul Oradea și-a propus continuarea și finalizarea lucrărilor la clădirea monument istoric „Vulturul Negru”.

Lucrările s-au desfășurat în trei etape. În prima fază au fost executate lucrările de „Reabilitare parament exterior și învelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea”. Lucrările au fost executate de firma SC CONSTRUCTORUL SALARD SRL și au început în data de 31.01.2014. Valoarea contractului de lucrări a fost de 8.100.396,28 lei fără TVA. Lucrările cuprinse în această etapă au fost următoarele:

Refacerea fațadelor exterioare la corpurile dinspre Piața Independenței ( corp C,D, E) și la corpul dinspre Piața Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau după caz înlocuirea tâmplăriei existente și vopsirea acesteia în culorile originale (excepție fac tâmplăriile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru înlocuire). S-a urmărit refacerea plasticii ornamentale. Elementele ceramice vopsite au fost curățate, iar elementele lipsă au fost înlocuite.

S-au reabilitat și fatadele și învelitorile existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj în zona dinspre str. Vasile Alecsandri și str. Independenței, către interiorul pasajului, zone care inițial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării fațadelor exterioare, precum și a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F și refacerea planșeului acestui corp, lucrări suplimentare care s-au executat pe bază de act adițional. Ca urmare, perioada de execuție a lucrărilor a fost decalată până în data de 28.07.2017.

În paralel cu executarea lucrărilor la faţade, au fost demarate lucrările de reabilitare a fațadelor și a acoperișului din sticlă din interiorul pasajului. În urma licitației publice, lucrările de execuție au fost adjudecate de către firma SC CONSTRUCTORUL SĂLARD SRL și au început în data de 20.05.2015, cu studiul de parament. Valoarea contractului de lucrări este de 4.527.965,77 lei cu TVA – proiectare și execuție „Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare – Pasaj Vulturul Negru, Oradea”.

În paralel cu toate aceste lucrări s-a reabilitat și sistemul de canalizare, pavajul interior și iluminatul arhitectural. Proiectul a fost realizat cu suma de 4.211.119,12 Lei cu TVA, finanțat din fonduri europene prin POR şi bugetul local, și a cuprins următoarele elemente: canal tehnic subteran, rețelele de apă și canalizare menajeră, iluminatul arhitectural și reabilitarea pavajului în suprafață de 1363,2 mp. Recepția acestor lucrări a fost efectuată în cursul lunii iunie 2016.

Față de aspectele prevăzute în contractul de lucrări care au determinat lucrările de consolidare, restaurare și conservare incluse în faza I a investiției, în urma lucrărilor de investigare efectuate au rezultat date suplimentare asupra stării monumentului de arhitectură, care au dus la necesitatea executării unor lucrări noi și anume: intervenții structurale la șarpanta și învelitoarea de la Pasaj, intervenții arhitecturale la parament și intervenții la pictură la fațadele de la Pasaj. Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu 17,14 mp, respectiv 552,86 mp. Pentru aceste lucrări suplimentare s-a încheiat un nou contract de proiectare şi execuţie „Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare – Pasaj Vulturul Negru, Etapa a II-a”, cu o valoare de 2.255.564,16 lei cu TVA.

În urma executării lucrărilor de decopertare (desfacere) din gangul de acces din strada V. Alecsandri (amânate și datorită lucrărilor de refacere pasaj), au fost dezvelite mai multe niveluri de straturi picturale, care au necesitat analiza din partea specialistului care a elaborat studiul de parament. La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabilitare, de comun acord cu proiectantul s-a modificat soluția de închidere a casei de scară (intrarea la Federația Patronilor), prevăzută inițial în proiect cu parapet și tâmplărie de lemn, în sticla securizată pe structură metalică.

Lucrările au fost finalizate integral până la începutul lunii septembrie, iar în cursul zilei de luni, 18 septembrie urmează să se întrunească comisia pentru recepția lucrărilor.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus