Investiții la spitalele din Oradea, programate pentru acest an Reviewed by CD on . Reprezentantul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, managerul Gheorghe Carp, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curtean Reprezentantul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, managerul Gheorghe Carp, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curtean Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Investiții la spitalele din Oradea, programate pentru acest an

Investiții la spitalele din Oradea, programate pentru acest an

Investiții la spitalele din Oradea, programate pentru acest an

Reprezentantul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, managerul Gheorghe Carp, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, respectiv managerul unității d-na Maria Silaghi și directorul financiar Dacian Foncea au susținut azi, 29 ianuarie 2018, la Primăria Oradea, o conferință de presă în care au prezentat proiecte importante care vizează modernizarea Spitalului Județean și care se depun mâine pentru finanțare, cât și investițiile pe care Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea le are în vedere în acest an.

Laborator de analize robotizat la Spitalul Județean – primul de acest fel din România

În deschiderea conferinței de presă, managerul Gheorghe Carp a vorbit despre cele două proiecte care vizează modernizarea Spitalului Județean: „Spitalul Județean are două proiecte importante pe care le va depune mâine, 30 ianuarie, în cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră România-Ungaria, competiție deschisă de proiecte – Axa 4, Obiectiv 9a – Sănatate, termenul de depunere al proiectelor fiind 31 ianuarie 2018. Primul proiect, la care Spitalul Județean are ca partener Spitalul Grof Tisza Istvan din Berettyoujfalu și Municipiul Hajduboszormeny, privește realizarea în Oradea a unui laborator de analize robotizat, primul de acest fel din România. Cel de-al doilea proiect, la care Spitalul Județean are ca parteneri Institutul de Boli Cardiovasaculare Timișoara și Universitatea din Debrecen urmărește reabilitarea și dotarea Secției de Ginecologie a Spitalului Clinic Județean”.

Valoarea totală a primului proiect este de 3.000.000 euro (cu TVA), bugetul Spitalului Județean este de 2.000.000 euro, bugetul Spitalul Grof Tisza Istvan din Berettyoujfalu este de 700.000 euro, iar al Municipiului Hajduboszormeny este de 300.000 de euro. Cofinanțarea pe care trebuie să o asigure Spitalul Județean este de 2%, adică de 40.000 de euro.

Managerul Gheorghe Carp a detaliat beneficiile pe care le va aduce această linie automată pentru Laboratorul de analize medicale al Spitalului Județean, precizând că transportul probelor între secții și laborator se va face în câteva secunde, va scădea semnificativ timpul necesar analizelor medicale, cu incidență mare pentru cazurile de urgențe unde se fac 31% din analize, vor scădea semnificativ riscurile generate de erori umane (contaminarea sau încurcarea probelor), vor scădea costurile operaționale și în final se va îmbunătăți sănătatea populației printr-o mai bună informare în ceea ce privește prevenția și identificarea timpurie a bolilor. În plus, eficiența cost/analiză și eficacitatea sistemului ar deschide calea centralizării serviciilor publice de analize medicale.

Tot în cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră România-Ungaria, Spitalul Județean va depune mâine și proiectul prin care se urmărește reabilitarea și dotarea Secției de Ginecologie a Spitalului Clinic Județean (bloc operator, ATI și secție cu paturi). Valoarea acestui proiect este tot de 3.000.000 euro (cu TVA), din care Spitalului Județean îi revin 1.200.000 euro, Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara – 1.200.000 euro, iar Universității din Debrecen – 600.000 de euro. Cofinanțarea pe care trebuie să o asigure Spitalul Județean este de 2% adică 24.000 de euro.

Un nou corp de clădire în curtea Spitalului Municipal, destinat exclusiv pediatriei

În continuarea conferinței de presă, Maria Silaghi, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, a prezentat obiectivele noi de investiții pe care le are Spitalul Municipal, pe lângă lista de investiții în valoare de cca 2 milioane de euro.

Aceste noi investiții privesc construirea unui nou corp de clădire, format din parter+5 etaje, care să deservească exclusiv specialități pediatrice și care să aibă legături funcționale cu corpul C1 și C7 existente în acest moment la Spitalul Municipal. Această investiție se va ridica la 10-12 milioane euro și va fi finațată de Primăria Oradea și din veniturile proprii ale spitalului.

Managerul Maria Silaghi a explicat cum va funcționa această clădire nouă: „Acestă clădire va fi destinată exclusiv pediatriei, va dispune de 250 de paturi și va fi împărțită astfel: parter – urgențe cu explorări funcționale, etajul I – Neurologie pediatrică și psihiatrie pediatrică, etaj II – Pediatrie I, etaj III – Pediatrie II și compartimentele de oncologie pediatrică și hematologie pediatrică, etajul IV – Chirurgie și ATI, iar la etajul V va fi secția Pediatrie III cu blocul alimentar. Tot în acest corp de clădire vor funcționa și bolile infecțioase copii, care vor fi asistați de medici de la Boli Infecțioase adulți, cu mențiunea că se va comunica cu partea destinată copiilor printr-o ușă securizată, deci nu va avea acces oricine acolo. Tot la etajul V va funcționa secția de TBC copii cu ușă securizată, liftul și scările fiind separate atât pentru infecțioase, cât și pentru TBC copii”.

Cinci departamente vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație

O altă investiție care va fi făcută de Spitalul Municipal prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014 -2020 este cea prin care se vor dota cu echipamente medicale de ultimă generație un număr de 5 departamente medicale: Centrul de Imagistică (1 RMN, 3 ecografe), laboratoarele din fiecare secție vor fi dotate cu sistem de transport vacuum pentru probe de laborator și medicamente, Secția ATI, Secția Radiologie, Blocul Operator al Secției Chirurgie Adulți și Chirurgie Pediatrică.

Bugetul total al Spitalului Municipal este de 2.454.338 euro, din care: 2.086.187 euro – fonduri nerambursabile, 319.039 euro – bugetul de stat și 49.111 euro – contribuția proprie a spitalului.

Tot în acest proiect este cuprinsă dotarea cu un sistem integrat de telemedicină, care va fi interconectat cu partenerul maghiar al proiectului, dar și schimburi de practică pentru 30 de persoane din cadrul personalului medical al spitalului în vederea transferului de know-how cu Spitalul Central Județean Bekes.

O altă investiție, pentru care contractul a fost deja încheiat, urmând să se facă doar livrarea, constă în achiziția unui computer tomograf în valoare de 1.200.000 lei, din care 1.000.000 lei finanțare de la Primăria Oradea, iar diferența de 200.000 de lei din veniturile proprii ale spitalului.

Managerul Spitalului Municipal, d-na Maria Silaghi a vorbit și despre noua construcție destinată activității didactice a medicilor integrați clinic, cu studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, construcție care să fie dotată cu o sală de amfiteatru, prevăzută cu 175 locuri, bloc alimentar cu o sală de mese de 300 de locuri, vestiare și două încăperi pentru secretariat.

Această construcție nouă va deservi și activitatea administrativă a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea și va fi dotată și cu locuințe de protocol. Pentru realizarea acestei investiții urmează să fie comandat un studiu de fezabilitate.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus