Expoziția „Aparenţă şi esenţă” la Sinagoga Sion din Oradea Reviewed by CD on . Arta naivă rezonează din nou, ca în fiecare an în această perioadă, cu sufletele orădenilor, prin expoziţia "Aparenţă şi esenţă" a pictorului naiv Adrian Donisa Arta naivă rezonează din nou, ca în fiecare an în această perioadă, cu sufletele orădenilor, prin expoziţia "Aparenţă şi esenţă" a pictorului naiv Adrian Donisa Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Expoziția „Aparenţă şi esenţă” la Sinagoga Sion din Oradea

Expoziția „Aparenţă şi esenţă” la Sinagoga Sion din Oradea

Expoziția „Aparenţă şi esenţă” la Sinagoga Sion din Oradea

Arta naivă rezonează din nou, ca în fiecare an în această perioadă, cu sufletele orădenilor, prin expoziţia „Aparenţă şi esenţă” a pictorului naiv Adrian Donisanu, aflată pe simezele Sinagogii Neologe Sion, spaţiu cultural neconvenţional. Pânzele expuse sunt parte dintr-un permanent joc, în care aparenţa este uneori esenţă şi invers.

Expoziţia „Aparenţă şi esenţă”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, va avea vernisajul joi, 2 august, ora 17:30, la Sinagoga Neologă Sion din strada Independenţei. Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în 3 septembrie.

Pasiunea pentru pictură a influenţat evoluţia artistică a omului Adrian Donisanu şi rafinarea sensibilităţilor sale. Întrebarea este dacă Donisanu ar fi fost Donisanu fără arta naivă, sau în afara sa. Probabil că nu, căci acest gen de artă pare creată special pentru el. Tablourile sale au o trăsătură inconfundabilă: personajele plutesc în cadru, aidoma operelor chagalliene. Din acest motiv, lucrările sale par să se afle într-o continuă… alunecare. Sensurile, reale sau ghicite, glisează cu ironie dar şi cu inocenţă. În pânzele lui Adrian Donisanu este ba o lume stridentă a spectacolelor, ba una iconoclastă, ba una a mărturisirilor. Un drum care îşi păstrează prospeţimea, nu cade grosolan în păcatul comercialului.

Marile teme iconografice ale artei populare, ba chiar şi ale celei religioase pe alocuri, se îmbină în mod curajos în lucrările artistului: „Nu poţi descrie lumea satului fără o biserică, nu poţi desprinde pe ţăran de divinitate, chiar dacă abordez un tablou din perspectivă mai degrabă laică, cu note de umor, iar coloristica, dublată de simbolistică, sugerează toate acestea, sunt ele însele un act de credinţă”, spune autorul.

Arta lui militează pentru câştigarea constantă, de către artist, a unor noi modalităţi de comunicare cu privitorul, în acord cu perspectivele actuale asupra acestui gen de artă. Iar culorile, ce miracol fantezist devin ele în mâna acestui artist naiv despre care s-a scris mult prea puţin! Coloristica şi simplitatea ritualică a scenelor decupate din existenţa cotidiană a satului sunt atributele cele mai vizibile ale picturii lui Adrian Donisanu.

În luna octombrie a acestui an va avea loc la Oradea ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus