Oradea a primit statutul de stațiune balneară și balneoclimaterică
Guvernul României a adoptat Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local și pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.
Actul normativ prevede acordarea statutului de stațiune balneară și balneoclimaterică pentru un areal din zona centrală a municipiului Oradea, malurile și lunca râului Crișul Repede, precum şi o arie din zona Universității Oradea.
Arealul cu o suprafață de 444 hectare, dispune de 4 surse importante de apă geotermală cu proprietăți terapeutice în tratarea afecțiunilor reumatismale, neurologice și posttraumatice cronice ale aparatului locomotor. Proprietățile au fost demonstrate prin studii de laborator realizate de specialiștii din subordinea Ministerului Sănătății.
„Prin obținerea statutului de stațiune balneară și balneoclimaterică, Oradea va reprezenta un pol important în dezvoltarea turistică. Vom putea beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone. Totodată, se va consolida imaginea de oraș turistic, fiind puse în valoare, alături de patrimoniul arhitectural al orașului, și posibilitățile de tratament balnear pe care le oferă municipiul”, a precizat Mihai Jurca, city-managerul orașului Oradea.
În anul 2020, la solicitarea municipalităţii orădene, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care orașul Oradea devine stațiune turistică de interes naţional. Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), prin mandatarea obținută din partea Primăriei Oradea, a fost cea care s-a ocupat de întreaga documentație și de demersurile întreprinse în ultimii doi ani pentru obținerea acestui statut.