Alegerile locale… așa cum n-au mai fost niciodată Reviewed by CD on . EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Scriu rândurile astea când mai sunt doar două zile până la alegerile locale din 27 septembrie 2020… și scriu tocmai acum din mai EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Scriu rândurile astea când mai sunt doar două zile până la alegerile locale din 27 septembrie 2020… și scriu tocmai acum din mai Rating: 0
Ești aici: Acasă » Editorial»Alegerile locale… așa cum n-au mai fost niciodată

Alegerile locale… așa cum n-au mai fost niciodată

Alegerile locale… așa cum n-au mai fost niciodată

EDITORIAL – Peter-Vasile CZOMPA

Scriu rândurile astea când mai sunt doar două zile până la alegerile locale din 27 septembrie 2020… și scriu tocmai acum din mai multe motive. Dar motivul esențial este, desigur, faptul că aceste alegeri au loc într-un context general deosebit și-n niște condiții aparte, cum n-au mai fost niciodată. Evident, mă refer la ultimii 30 de ani.
Așadar, alegeri în niște condiții impuse – dar absolut necesare, fără discuție! – din cauza pandemiei, sunt convins că deja știți bine toți cum stau lucrurile, ce măsuri stricte au luat autoritățile (acolo unde au luat, sper că peste tot, deși mă cam îndoiesc), respectiv ce măsuri de precauție trebuie să avem în vedere inclusiv noi, alegătorii. Mai ales noi! Ei bine, dincolo de toate astea, mai exact tocmai ca o consecință a acestor necesare condiții speciale, înclin să cred că vor fi foarte multe persoane care nu vor merge la vot. Totuși, sper să mă înșel, chiar sper asta! Repet și subliniez, aici mă refer doar la cei care, dacă în condiții normale și sigure probabil ar merge să voteze, acum nu vor să riște deloc, punând pe primul plan sănătatea lor și a familiilor lor. Sigur, nimeni nu le va putea reproșa absolut nimic celor care vor proceda astfel; iar în acest context, este pentru prima oară când nici eu nu-mi voi permite să-i ”acuz” pe cei care, din păcate, vor absenta de la procesul electoral. Pentru că, dacă anii trecuți mereu le-am spus că pe ei, recte pe cei care refuză constant să meargă la vot, îi consider a fi printre cei mai vinovați pentru rezultatele alegerilor și consecințele ulterioare, acum nu voi mai putea proceda la fel, n-ar fi deloc corect… fiindcă sănătatea e cea mai importantă, fără doar și poate! Și nu poți să-i ceri nimănui să-și riște sănătatea pentru… de fapt pentru ce? Mda, păi în primul moment am fost tentat să scriu ”pentru nemernicii ăștia de pseudo-politicieni, nu toți, însă aproape toți”, dar imediat mi-am dat seama că aș fi scris un lucru incorect, asta pentru că, una peste alta, cel puțin în principiu, noi nu votăm pentru ei, nu, ci pentru noi, exact, VOTĂM PENTRU NOI… iar referitor la ce-am scris acum, sigur că se pot naște multe controverse, cu păreri diferite, sub destule aspecte. Dar să nu divaghez, în fond e fix problema fiecărui alegător de ce, pentru ce și pentru cine votează, zic eu…

În aceeași ordine de idei, esența a fost și rămâne aceeași: exercitarea dreptului de a vota, nota bene, cel puțin și în special ca datorie civic-morală! Aici, ceva doar ca o paranteză, doar pentru unii: celor cu placa ”să votezi nu este o obligație, este doar un drept pe care-l folosesc cum vreau”, le transmit doar să trăiască tot mai bine în ignoranța și egoismul lor, punct.
Mai departe. Dar înainte, repet din nou, acum sunt condiții realmente deosebite, deci, cum spuneam, lucrurile trebuie privite și analizate cu mult, mult mai mare grijă, mult mai nuanțat. De exemplu, eu voi merge la vot, da, ca întotdeauna, însă recunosc, iată, că de data asta am avut ”consiliu de familie”… și am decis să mergem, așa am simțit că trebuie să facem. Din mai multe considerente, inclusiv acesta: ”Nu politicienii sunt problema (cea mai mare)! Ei pot fi schimbați, o dată la patru ani. Problema (esențială) suntem noi, cei care îi (tot) alegem. Și-atunci… NOI, cetățenii cu drept de vot, când ne schimbăm (mentalitatea)?” – chestia asta circulă de multă vreme mai ales pe facebook, cu precizarea că mi-am permis să mai adaug eu câteva cuvinte (în paranteze). Bun, așa stând lucrurile, oare cum va fi pe 27 septembrie, ce prezență va fi la urnele de vot? Câți nu vor merge dintre cei care de regulă se prezintă la vot? Cum vor proceda acum cei care de obicei nu dau doi bani pe alegeri? Hmmm… habar n-am, sunt extrem de curios și eu, am observat că până și unii sociologi experimentați și corecți cam evită acum să se pronunțe.
A, da, și mai e un lucru foarte important, sub aspectul tipului de alegeri; adică, fiind alegeri locale, cei mai mulți oameni sunt mult mai interesați, parcă mult mai implicați, mult mai atenți la candidați… ceea ce cred că e foarte bine. Am spus asta gândindu-mă, comparativ, la alegerile parlamentare – apropo, vor fi pe 6 decembrie 2020 -, deci voiam să remarc faptul că, urmărind de peste 27 de ani, ca ziarist, toate rundele electorale, pot trage concluzia că, în general, electoratul e mult mai atent și mai ”pornit” pe alegerile locale. Însă, acum lucrurile stau cu totul și cu totul altfel decât de obicei, asta e, trebuie să recunoaștem, așa că oricâtă experiență ar avea un sociolog, un gazetar, un policician, un statistician și cine mai vreți voi, nimeni nu poate să prevadă cum va reacționa electoratul… nici legat de prezența la vot, dar nici în privința opțiunilor celor care vor vota… iar aici mă refer la faptul că apar multe semne de întrebare, controverse, argumente și contraargumente, bucurii și dezamăgiri etc., spuneți-le cum vreți, generate de ultimele 10 luni de guvernare (nu contează cine e la putere, nu asta e ideea, ci doar faptul că noii guvernanți au avut numai 10 luni la dispoziție, bașca de gestionat situația excepțională și extrem de grea cu pandemia!).
Așadar, alegeri locale în condiții speciale, cum n-au mai fost niciodată… oare asta să însemne ceva de foarte bine, de bine ori de mai puțin bine? O să aflăm peste foarte puțin timp…

Peter-Vasile CZOMPA

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus