În Oradea încep lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moșoiu Reviewed by CD on . Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, ca administrator al monumentelor de for public, derulează proiectul de r Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, ca administrator al monumentelor de for public, derulează proiectul de r Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»În Oradea încep lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moșoiu

În Oradea încep lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moșoiu

În Oradea încep lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moșoiu

Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, ca administrator al monumentelor de for public, derulează proiectul de reabilitare a statuii Generalului Traian Moşoiu în baza Autorizaţiei de construire nr. 389 din 2019, documentaţie întocmită de către S.C ART GOTHIC.

Lucrările de reabilitare a statuii încep astăzi, 20 martie, prin dislocarea bustului sub supravegherea restauratorului Lipot Ștefan, angajat al Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, expert în domeniul restaurare – conservare bunuri de patrimoniu din ceramică, metal, porţelan şi sticlă.

Realizarea lucrărilor de conservare a bustului pe perioada şantierului se va face prin atelierul de restaurare din cadrul Muzeului. Lucrările sunt executate de către S.C. Flodor Transcom S.R.L., selectat prin procedură de achiziție publică şi cuprind reabilitarea statuii, a soclului, reamenajarea scuarului în contextul urban şi iluminatul arhitectural, în conformitate cu avizul eliberat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor nr. 78/Z din 2019. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de 255.469,82 lei fără TVA, conform contractului nr. 139 din 12 martie 2019, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 15 aprilie 2019.

Reabilitarea monumentului face parte din stategia de dezvoltare urbanistică a municipiului Oradea, care cuprinde și reorganizarea funcţională a unor zone importante din oraș, astfel s-a decis refacerea finisajelor şi a volumetriei soclului bustului Generalului Traian Moşoiu. Traian Moșoiu a avut o contribuție însemnată la instaurarea administrației românești în orașul nostru. La împlinirea a 100 de ani de la acel moment, pe care îi vom sărbători pe 20 aprilie 2019, municipalitatea orădeană își arătă respectul pentru marele om de stat și prin refacerea piațetei care găzduiește statuia sa. Lucrările presupun înlocuirea soclului, un nou sistem de iluminat arhitectural, refacerea spațiului verde, precum și a aleilor pietonale din piațetă.

Bustul a fost realizat în anul 1992 de sculptorul Teodor Zamfirescu, din bronz turnat, la iniţiativa şi având contribuţia cadrelor din Ministerul Apărării şi Ministerului de Interne şi a companiei Marmura Vaşcău, iar soclul a fost conceput de arhitectul Lungu Mircea Călin.

Prin proiect se propune refacerea soclului prin amplasarea unui volum prismatic simplu, cu secţiunea pătrată, având registrul inferior din piatră naturală de culoare deschisă/albă, gen granit auriu şi registrul superior, imediat sub bust din ardezie neagră şlefuită. Prin reabilitarea monumentului de for public se vor păstra toate elementele prin care se aduce la cunoştinţa publicului numele autorului şi al iniţiatorilor, membrii Ministerului Apărării Naționale şi Ministerului de Interne, conform plăcuţelor amplasate pe monument.

Amenajarea din jurul soclului se va face în formă circulară, având în centru soclul, din acelaş tip de piatră ca şi registrul inferior al soclului. Pe marginea laterală se vor amplasa două bănci de formă circulară, realizate din piatră masivă. Tot ansamblul va fi bordat perimetral cu o fâşie de piatră spartă ornamentală, stabilizată cu răşină rezistentă UV. În cele 4 colțuri ale scuarului se vor reamplasa jardinierele din marmură recuperate de la amenajarea anterioară și care sunt în stare bună.

Iluminatul arhitectural va presupune păstrarea pozitiei actuale a obiectelor de iluminat, însă cu revizuirea conductorilor, schimbarea corpurilor și a suportului acestora (cu blocuri din piatră masivă), dar și amplasarea a patru corpuri de iluminat în pardoseala din piatră, la baza soclului, pentru iluminarea acestuia pe verticală, de jos în sus.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus