Expoziție în Muzeul Cetății și Orașului Oradea: Arta restaurării
În perioada 22 iunie-25 august 2017, Muzeul Cetății și Orașului Oradea va fi gazda Salonului Interjudețean de Restaurare intitulat: Arta restaurării.
Expoziția itinerantă cuprinde peste 30 de piese de patrimoniu restaurate de specialiști în domeniul restaurării și conservării patrimoniului cultural mobil de la Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Cetății și Orașului Oradea.
Vernisajul expoziției „Arta Restaurării” va avea loc în data de 22 iunie 2017, ora 13.00, în Palatul Princiar, etajul I, bastionul A-B, Muzeul Cetății și Orașului Oradea.
Majoritatea obiectelor expuse sunt proprietatea muzeelor partenere în organizarea acestei expoziții, dar sunt și obiecte care aparțin unor colecționari privați.
Exponatele sunt însoțite de postere care cuprind informații privind procesul de restaurare-conservare a bunurilor culturale expuse.
Printre acestea se numără vase ceramice din epoca bronzului; un tezaur de vase dacice, arme și accesorii de luptă, manuscrise și cărți vechi, accesorii vestimentare, icoane pe lemn și sticlă și machete statuare.
Expoziţia ilustrează aspectele specifice profesiei de restaurator și conservator, mai puţin cunoscute publicului larg, demers prin care ne propunem să prezentăm publicului responsabilitatea pe care o au restauratorii și conservatorii faţă de bunurile culturale de patrimoniu național și internațional, ei fiind cei care datorită muncii și pasiunii lor salvează artefacte ale trecutului.
Cunoscutul istoric și critic de artă Cesare Brandi afirmă că restaurarea „constituie momentul metodologic al recunoașterii operei de artă, în consistența sa fizică și în dubla sa polaritate, estetică și istorică, în vederea transmiterii ei în viitor”.