Activităţi desfăşurate de Inspecţia de Prevenire de la ISU Bihor în trimestrul II din acest an
În vederea aplicării legalităţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, în perioada aprilie-iunie a.c., personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a desfăşurat 412 acţiuni de control la 20 de localităţi, 268 de operatori economici (regii autonome, unităţi de turism şi agrement, asociaţii agricole, operatori economici din industria uşoară şi alimentară, operatori economici cu risc ridicat în exploatare etc.) şi la peste 120 de instituţii (unități de cult și de cultură, unități de învățământ etc.).
Pe timpul desfăşurării controalelor au fost constatate 2756 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 844 au fost soluţionate pe timpul controalelor. Pentru deficienţele constatate a fost aplicat un număr total de 1553 de sancţiuni contravenționale, cuprinzând 1283 de avertismente şi 275 de amenzi, în cuantum de 561 500 lei. Principalele nereguli au constat în: executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea avizului de securitate de incendiu, neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de intervenţie (hidranţi interiori şi exteriori), instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, nereguli de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, lipsa dotării corespunzătoare cu mijloace de intervenţie pentru stingerea incendiilor etc..
Cu ocazia controalelor, s-au organizat şi desfăşurat 284 de exerciţii de evacuare în caz de incendiu şi 19 exerciţii de alarmare publică, respectiv 278 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii. În perioada menţionată, cadrele Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” au derulat, în unităţile şcolare din judeţ, acţiuni instructiv-educative în domeniul situaţiilor de urgenţă şi ateliere de informare preventivă în cadrul proiectului “Şcoala Altfel”.
Totodată, activităţile de informare preventivă a adulţilor şi copiilor au fost desfăşurate şi în cadrul “Zilei Porţilor Deschise” organizate cu ocazia “Zilei Internaţionale a Copilului” sau pe timpul controalelor efectuate, fiind distribuite în acest context pliante şi broşuri cu tematică specifică.
De asemenea, personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat la nivelul judeţului, acţiuni de informare preventivă a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor în cadrul Campaniilor Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei “Nu tremur la cutremur” şi “RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, activităţi ce vor continua pe parcursul întregului an.