Șase bihoreni născuți odată cu România, onorați de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne Reviewed by CD on . În anul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Afacerilor Interne a lansat proiectul ,,O viaţă cât un centenar”, menit a-i sărbători pe românii care au împlinit s În anul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Afacerilor Interne a lansat proiectul ,,O viaţă cât un centenar”, menit a-i sărbători pe românii care au împlinit s Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Șase bihoreni născuți odată cu România, onorați de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne

Șase bihoreni născuți odată cu România, onorați de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne

Șase bihoreni născuți odată cu România, onorați de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne

În anul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Afacerilor Interne a lansat proiectul ,,O viaţă cât un centenar”, menit a-i sărbători pe românii care au împlinit sau urmează să împlinească în cursul acestui an venerabila vârstă de 100 de ani.

Campania Ministerului Afacerilor Interne a fost marcată în judeţul Bihor în perioada 14 – 28 iunie a.c.. Șase bihoreni de-o vârstă cu România au fost vizitați de prefectul judeţului Bihor, dl. Ioan MIHAIU, însoţit de reprezentanții și purtătorii de cuvânt ai structurilor M.A.I. din județ: Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

Cei șase centenari bihoreni, din municipiul Oradea și din localitățile Tășad, Mișca, Săcueni, Vășad și Valea lui Mihai au primit cu emoție vizita autorităților, care le-au înmânat fiecăruia o scrisoare personalizată din partea ministrului afacerilor interne, doamna Carmen DAN, simboluri naționale, printre care un steag tricolor, cu invitația de a-l purta aproape de inimă, așa cum au purtat și România, precum și alte mici cadouri simbolice.

Au fost momente solemne, încărcate de emoție, în care cei șase venerabili care au însoțit destinul țării noastre vreme de un secol, ne-au oferit, la rândul lor, un minunat dar: o parte din amintirile purtate cu grijă în suflet și valoroase învățături clădite pe experiența unui centenar trăit în România.

– „Secretul” celor 100 de ani și poveștile fascinante ale centenarilor:

Doamna Margareta Mezei, din municipiul Oradea, ne-a întâmpinat cu o privire ageră, profundă, oglindă a clipelor frumoase și a vremurilor tumultuoase trăite de-a lungul unui veac. Primirea drapelului României a adus emoție pură pe chipul femeii. Doamna Margareta a muncit o viață întreagă ca gestionar a două centre comerciale. Consideră perioada Revoluției din 1989, pe care a trăit-o la Timișoara, ca fiind unul dintre cele mai grele momente trăite în viață. O cumpănă în viața sa a fost moartea primului soț, dar a avut puterea să depășească toate greutățile pe care i le-a scos în cale viața, s-a recăsătorit, soțul său trăind, de asemenea, până la frumoasa vârstă de 99 de ani. Are o unică fiică și un nepot.

Doamna Mezei spune că „bucuriile mari vin din lucruri mărunte, depinde cum vrei să îți petreci viața!”. Îi place să râdă, să glumească, cafeaua cu frișcă pe care își amintește că o savura cu plăcere alături de soțul său, pe o terasă din Oradea. Îi displace profund minciuna.

Consideră alimentația cumpătată ca foarte importantă pentru sănătate și este o optimistă convinsă, foarte sociabilă și veselă. Apreciază un pahar de vin bun seara, alături de cei dragi. A trăit mereu cu bucurie fiecare clipă!

Doamna Iluța Ileana, o altă bihoreancă născută odată cu România Mare, locuiește în satul Tășad, comuna Drăgești, județul Bihor, bucurându-se de cei doi nepoți și șase strănepoți pe care i-a dăruit unicul său copil. Deși soarta nu i-a fost favorabilă, rămânând văduvă în momentul în care copilul său a împlinit patru ani, doamna Iluța a știut să depășească greutățile vieții prin multă muncă, credință în Dumnezeu și iubire față de oameni, ingrediente pe care le consideră indispensabile longevității.

Doamna Szabo Roza născută în localitatea Mișca, comuna Chișlaz, este dovada vie a resurselor sufletești inepuizabile, radiind bucurie și energie în jurul său, calități izvorâte din iubirea și empatia față de semeni, așa cum ne mărturisea: „să iubești pe toată lumea, indiferent de culoare și naționalitate!”. Rămasă orfană de tată de la 7 ani și confruntată cu numeroase greutăți, doamna Szabo și-a găsit resursele în abordarea dedicată a fiecărui aspect al vieții, afirmând că „orice faci în viață, trebuie să faci cu mare plăcere”. Are un copil, un nepot și un strănepot, pe care i-a crescut în spiritul acestor principii.

O altă bihoreancă care a atins frumoasa vârstă de 100 de ani, doamna Szokocs Iren, din localitatea Săcueni este văduvă și are 3 copii, 4 nepoți, 10 strănepoți și 2 stră-stră-nepoți. Amintirea tristă a celui de-al doilea război mondial, care i-a marcat tinerețea, a fost estompată de-a lungul timpului de clipele fericite petrecute alături de frumoasa și marea sa familie, pe care o consideră un nesecat izvor de tinerețe sufletească.

Domnul Feher Petru, din Valea lui Mihai, a primit delegația autorităților extrem de emoționat. Domnul Feher, veteran de război, consideră perioada petrecută pe frontul de luptă ca fiind cea mai apăsătoare din viața sa. Familia ocupă primul loc și în sistemul de valori al domnului Feher, care are 2 băieți, 6 nepoți și 8 strănepoți. Îi place să pescuiască și urăște nedreptatea, fiind ghidat de-a lungul vieții de credința în Dumnezeu. În opinia dumnealui „viața e grea, dar merită trăită”, totul întâmplându-se din și cu voia divină.

Cu privirea senină și blândă a omului care a învățat că viața este mai mult decât suma anilor trăiți, domnul Nica Alexandru, din localitatea Vășad, comuna Curtuișeni, ne-a povestit, cu nostalgie, atât despre momentele dureroase prin care a trecut, printre care decesul soției, un accident suferit de fiica sa și confiscarea terenurilor din perioada regimului comunist, cât și despre clipele încărcate de fericire petrecute alături de cei 2 copii, 5 nepoți și 8 strănepoți ai săi.

Domnul Nica iubește sărbătorile de iarnă, în special Sărbătoarea Crăciunului și obiceiurile românești specifice acesteia. Colindele sunt cele care i-au umplut, an de an, sufletul de bucuria trăirii profunde a obiceiurilor românești. Liniștea sufletească și-a regăsit-o adeseori în marea sa pasiune, creșterea și întreținerea cailor.

Ne-a recomandat tuturor, cu înțelepciunea specifică vârstei, o viață cumpătată, fără excese, gândirea pozitivă, mișcarea și armonia în familie, ca rețete pentru un trai îndelungat, un suflet împăcat și un corp sănătos.

Ce au în comun toți cei șase centenari bihoreni? Toți consideră familia ca fiind cel mai de preț dar, toți apreciază micile bucurii ale vieții, de la o prăjitură savuroasă, o cafea cu frișcă, la o seară petrecută alături de prieteni dragi. Toți recomandă munca și mișcarea ca fiind esențiale pentru o bună stare de sănătate și toți au hobby-uri, de la croșetat, pescuit, gătit, la creșterea și îngrijirea animalelor.

Minciuna, nedreptatea, cearta și singurătatea au fost identificate de bihorenii născuți odată cu România ca fiind lucrurile care le displac cel mai mult și pe care le-au evitat o viață întreagă.

Cei șase centenari bihoreni consideră esențiale dragostea față de Dumnezeu, iubirea față de toți semenii și bunătatea. Toți și-au păstrat simțul umorului, socotit fundamental pentru a depăși momentele mai puțin ușoare din viață.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus