Sute de şomeri au aplicat pentru un loc de muncă în Danemarca Reviewed by CD on . Peste 100 de cetăţeni au fost prezenţi vineri la selecţia de muncă pentru Danemarca organizată de AJOFM Bihor. La eveniment au venit şi orădeni care au mai avut Peste 100 de cetăţeni au fost prezenţi vineri la selecţia de muncă pentru Danemarca organizată de AJOFM Bihor. La eveniment au venit şi orădeni care au mai avut Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Sute de şomeri au aplicat pentru un loc de muncă în Danemarca

Sute de şomeri au aplicat pentru un loc de muncă în Danemarca

Sute de şomeri au aplicat pentru un loc de muncă în Danemarca

Peste 100 de cetăţeni au fost prezenţi vineri la selecţia de muncă pentru Danemarca organizată de AJOFM Bihor. La eveniment au venit şi orădeni care au mai avut astfel de contracte şi i-au ajutat cu sfaturi şi detalii pe şomerii care vor să muncească în agricultură.

Vineri, la Sala Albastră a Hotelului Continental, au avut loc interviuri de angajare pentru românii care vor să lucreze în Danemarca. Aplicanţii au avut ocazia de a schimba impresii cu orădeni care au mai fost implicaţi în astfel de contracte. Este cazul soţilor Suciu Adrian şi Andreea, doi bihoreni care au avut deja două experienţe de muncă la cules de mazăre. „Primul nostru loc de muncă peste hotare a fost în Austria, la cules de mere şi de căpşuni. De ofertele Eures am aflat din ziare şi am decis să încercăm şi Danemarca”, spune Adrian Suciu. Cei doi sunt foarte mulţumiţi de condiţiile oferite şi de banii câştigaţi. „Danemarca este o ţară liniştită şi frumoasă. Suntem cazaţi la doi kilometri de Marea Baltică şi în timpul liber ne bucurăm de plajă”, spune Adrian. Orădenii sunt mulţumiţi şi de climă şi spun că vara cele mai ridicate temperaturi nu depăşesc 30 de grade. Oamenii pot alege să se cazeze la cort sau la rulotă. În ambele cazuri au duş şi bucătărie la comun. „Avantajul la rulotă, care e puţin mai scumpă, este că fiecare familie are camera ei. În medie sunt patru familii într-o rulotă”, povesteşte şi Andreea. În medie, la cules de mazăre se câştigă 80 de euro pe zi, din care 60 rămân muncitorilor, după ce-şi plătesc masa şi cazarea. „Programul este de la 5.00 dimineaţa până la ora 13.00. Apoi eşti liber să faci ce vrei”, explică Adrian. Cea mai importantă condiţie pentru a obţine un astfel de job este să ai experienţă în munca agricolă. „Noi munceam şi în România, şi la câmp, şi cu animalele. Este important atât la interviu, cât şi la faţa locului, pentru că eşti plătit pe kilogramul cules”, a mai spus Andreea Suciu. Astfel, oamenii trebuie să-şi găsească şi să-şi menţină un ritm de lucru productiv pentru a face bani la sfârşitul unei zile de lucru. Cei doi au mai subliniat că familiile sunt foarte bine văzute la angajare.

Peste 500 de CV-uri din toată România au fost trimise prin intermediul EURES celor doi angajatori danezi care au nevoie de forţă de muncă. Deşi aceştia au scos la concurs 135 de posturi, doar 107 români au fost selectaţi pentru interviu. Dintre aceştia, 35 sunt bihoreni. Zece aplicanţi din Bihor au şanse să meargă la cules de căpşuni şi 25 la cules de mazăre. „Angajatorii au făcut o selecţie din cele peste 500 de CV-uri primite şi au ales oamenii eligibili pentru un interviu. Faptul că vă aflaţi în această sală înseamnă deja o reuşită”, a spus directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba. Directorul le-a explicat angajaţilor că serviciul EURES este cea mai sigură alegere când vine vorba de munca peste hotare. „Prin EURES aveţi siguranţa că nu veţi fi atraşi într-o capcană. Un alt avantaj este că angajatorii străini nu vă solicită comisioane sau avansuri”, a mai subliniat Bekesi. Aplicanţii au mai aflat că, odată ce obţin un astfel de job şi fac impresie bună, nu mai sunt nevoiţi să susţină alt interviu, ci au siguranţa că vor fi invitaţi de angajator de câte ori acesta va avea nevoie de oameni. Prezenţi la eveniment, cei doi danezi care oferă locuri de muncă le-au împărtăşit participanţilor câteva detalii despre agricultura organică. Aceştia au subliniat că este important ca munca depusă să fie de calitate, în condiţiile în care produsele eco sunt cele mai scumpe de pe piaţă.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus