Poliţiştii rutieri au sfătuit şoferii să fie amabili pe şosele Reviewed by CD on . Poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARPER), în colaborare cu Primăria Poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARPER), în colaborare cu Primăria Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Poliţiştii rutieri au sfătuit şoferii să fie amabili pe şosele

Poliţiştii rutieri au sfătuit şoferii să fie amabili pe şosele

Poliţiştii rutieri au sfătuit şoferii să fie amabili pe şosele

Poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARPER), în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, au desfăşurat o activitate cu caracter educativ – preventiv pe raza municipiului Oradea, în cadrul Campaniei Preventive „Respectul în trafic = Siguranţă rutieră!”.

Sub sloganul „Un gest de amabilitate în trafic nu costă nimic!”, poliţiştii rutieri au acţionat pe arterele rutiere din Oradea, în zonele cu risc mai ridicat de producere a accidentelor rutiere şi i-au informat pe conducătorii auto cu privire la anumite reguli de „politeţe rutieră”, care, odată respectate în trafic, previn victimizarea prin accidente de circulaţie. Şoferii au primit din partea poliţiştilor pliante cu recomandări şi au fost sfătuiţi să fie amabili în trafic. „Nu rareori întâlnim în trafic gesturi reprobabile ori comportamente ale unor conducători auto care îi jignesc pe ceilalţi participanţi la trafic, sfidând, pe lângă legislaţia rutieră, cele mai elementare reguli de bun simţ. Inevitabil, aceste gesturi sau comportamente regretabile influenţează direct şi siguranţa circulaţiei rutiere, creând stări tensionate, conflictuale, contraindicate celor de la volan”, se arată într-un comunicat al IPJ Bihor. „Un conducător auto căruia i s-a indus o astfel de stare de tensiune îşi modifică comportamentul, are tendinţa de a brusca comenzile autovehiculului, îşi pierde răbdarea de care trebuie să dea dovadă în trafic şi ajunge chiar să facă manevre periculoase, punând în pericol siguranţa sa şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier”, mai spun poliţiştii.

Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice. Se interzice oricărei persoane să arunce, să lase sau să abandoneze obiecte, materiale sau substanţe ori să creeze obstacole pe drumul public. Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii: a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă; b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic; c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat. Conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers. Claxonatul în zonele urbane este permis doar pentru evitarea unui pericol imediat. Utilizarea prelungită a claxonului pentru orice alt motiv dovedeşte o elementară lipsă de educaţie. „Conducătorii auto trebuie să ştie că gesturile obscene, injuriile, claxonatul excesiv, blocarea unei intersecţii sau a accesului într-o instituţie, de exemplu, sunt contravenţii şi sunt sancţionate. Gradul de civilizaţie a unei ţări se reflectă şi în comportamentul în trafic, iar din acest punct de vedere există loc de mai bine”, a precizat Claudiu Ciclea, comisar şef în cadrul Poliţiei Rutiere.

Comentează

© 2014 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus